Hoppa till huvudinnehåll

Grå gubbe på resa i färgglatt Indien

YOgi och Göran på går på en trång gata i Indien.
Yogi (Joy Sen­gupta) & Göran Borg (Björn Kjellman). YOgi och Göran på går på en trång gata i Indien. Bild: Jan Danielsson Yle Fem,Björn Kjellman,Joy Sengupta,Joy Sengupta som Yogi

I dramaserien Delhis vackraste händer träffar vi Göran Borg som börjar närma sig de femtio och är trött på sitt jobb och livet i allmänhet. Tillfälligheter för honom på en resa till Indien - och av ännu mer tillfälligheter blir han kvar.

Görans trista liv gör att han mer eller mindre själv ser till att han får sparken från sitt jobb som kommunikatör. Inte blir det bättre av att han inte kan komma över den skilsmässa som han genomgick för ganska många år sedan nu.

Han har dålig kontakt till sin dotter och den enda glädjen är Malmö FF:s fotbollsmatcher som både ger lite spänning i tillvaron och kompisar att dricka öl med.

Av en ren tillfällighet får han möjlighet att åka med en av dessa kompis, som är reseledare, till Indien. Göran är måttligt förtjust och en magsjuka modell värre gör inte resan bättre.

Magsjukan gör dock att han kommer från gruppen och istället blir inkvarterad hos en märklig familj bestående av en charmig men elak mor och hennes oemotståndlige, fortfarande hemmaboende, medelålders son, Yogi.

Naturligtvis träffar Göran en kvinna, Preeti - hon med de vackraste händerna. Det finns dock ett problem — Preeti är redan gift, och inte med vem som helst utan den oerhört mäktige företagsledaren Vivek.

En nödlögn eller två gör att resan i Indien blir ett mycket större äventyr än Göran först tänkt sig.

Prreti och Göran håller varandra om kinderna i dramaserien Delhis vackraste händer.
Preeti (Natasha Jayetileke) & Göran Borg (Björn Kjellman) Prreti och Göran håller varandra om kinderna i dramaserien Delhis vackraste händer. Bild: Jan Danielsson Yle Fem,Björn Kjellman,Natasha Jayetileke som Preeti

Inga uppsprättade lik, men ändå spännande

Delhis vackraste händer baserar sig på Mikael Bergstrands bok med samma namn. Regissören Hannes Holm, som bland annat fått stor uppmärksamhet för sin film En man som heter Ove, har för SVT beskrivit berättelsen som en rörande, sorglig och allvarlig kärlekshistoria med inslag av humor.

Intressant i sammanhanget är också att det var den kommande huvudrollsinnehavaren, Björn Kjellman, som i tiderna tipsade Holm om att läsa boken.

– När jag läste boken kändes den som de filmer jag gillar. Den börjar beskedligt men tar sen fart som en kärleksaffär som påverkar andra människor och det gjorde mig överraskad. Dessutom kände jag igen mig själv i boken.

Trots att serien innehåller en del allvar så hoppas Holm att Delhis vackraste händer skall fungera som en motvikt till de deckare och crime-serier som Sverige och övriga Norden blivit kända för de senaste åren.

– Den här serien är riktad till alla människor som har tröttnat på att se uppsprättade lik i var och varannan teveserie men som ändå vill ha något spännande och roligt.

– I Sverige är vi väldigt bra på film-noir och deckare men i längden blir det tröttsamt. Här är något annolrunda.


Orginaltitel: Delhis vackraste händer (Sverige)
30 dagar på Arenan
3 avsnitt.

I rollerna: Björn Kjellman, Natasha Jayetileke, Joy Sengupta m.fl.
Regi: Hannes Holm
Produktion: Anagram Film & TV / Samproduktion

Mer från programmet

Läs också