Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsligan startar – utmanarna är bättre än i fjol

Nico Rönnberg försöker göra mål i cupfinalen i handboll mot GrIFK.
Nico Rönnbergs Cocks är igen numret större än alla andra. Nico Rönnberg försöker göra mål i cupfinalen i handboll mot GrIFK. Bild: Handbollsförbundet handball,handboll,Cocks (Handboll),fredrik forss

Cocks största utmanare ser starkare ut än i fjol. Här är Yle Sportens powerranking inför handbollsligasäsongen.

1. Cocks

Cocks har vunnit mästerskapet fem år i följd och har förstärkts ytterligare inför den här säsongen. Theo Westerlund och André Udd har anslutit sig till Riihimäkilaget men Udd kommer att missa början av säsongen. Både han och Robin Sjöman rehabiliterar sina axelskador. Det skulle ändå vara ett under om inte Cocks skulle ta hand om mästerskapet även den här säsongen.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 1 / 1
Chefstränare: Gintaras Savukynas

Gintaras Savukynas: "Våra målsättningar är de samma som i fjol. Vi vill vinna ligan och baltiska ligan."

Kommit:
Davor Basaric (C.D. Birasoa Irun), Giedrus Morkunas (Haukar), Andre Udd (BK-46), Theo Westerlund (SIF), Viktar Zaitsau (St. Petersburg)

Lämnat:
Kirill Morozov (St. Petersburg), Ahti Rogenbaum (Atlas), Georghe Safronii (Atlas), Tiago Silva (AC Dade)

2. BK-46

Karisklubben gjorde sin framgångsrikaste säsong på över tio år genom att vara landets näst bästa handbollslag säsongen 2016–17. Chefstränaren Mikael Källman har återvänt till sin moderklubb och fortsätter Teddy Nordlings arbete. Benjamin Helander har trots sin unga ålder hunnit charma med sitt ettriga spel i herrlandslaget och tillför ytterligare en dimension till BK:s spel den här säsongen.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 2 / 2
Chefstränare: Mikael Källman

Topias Laine: "Vi har spelat många träningsmatcher så laget är sammansvetsat och redo för säsongen. Det blir svårt att förbättra vår placering från i fjol men vi försöker förstås ställa till med en av de största överraskningarna i finländsk handbollshistoria."

Kommit:
Topias Laine (BK-46), Niklas Nummikoski (KyIF), Benjamin Helander (Alingsås), Maksym Byegal (Tasova Yibo Spor Kulubu), Bogdan Klepa

Lämnat:
Ben Weber, Jasper Hellberg (GrIFK), Robin Mattsson (PIF), André Udd (Cocks)

3. Dicken

Dicken ställer upp med så gott som samma lag som i fjol. Den litauiske landslagscentern Tadas Stancevicius är ett välkommet namn i truppen. Bröderna Granlund är ett år äldre och bättre. Slog ett decimerat BK-46 med klara siffror i cupen vilket var ett lovande tecken inför säsongen.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 3 / 5
Chefstränare: Björn Monnberg

Björn Monnberg: "Vi vill fortsätta utveckla våra unga spelare. Vi vill också vara med i medaljmatcherna som vi missade ifjol. Nu har vi en ny center som är en bra förstärkning för oss."

Kommit:
Tadas Stankevicius (Montelimar Cruas HB)

Lämnat:
Rasmus Blässar (SIF)

4. GrIFK

Den svenska förstärkningen Patrik Johanson har en imponerande meritlista och kommer möjligtvis att vara en stor tillgång för Grankulla IFK ju längre säsongen lider. GrIFK kämpar i första hand med Dicken, Atlas och SIF om placeringarna 3–6.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 5 / 3
Chefstränare: Mikko Koskue

Mikko Koskue: "Vår svenska förstärkning är inte riktigt i spelskick ännu, men då han är det så får vi anpassa vår spelstil enligt honom. Samtliga lag i täten har förstärkts till den här säsongen."

Kommit:
Jasper Hellberg (BK-46), Patrik Johanson (HIF Karlskrona), Jan Stolt (HK Pötsi)

Lämnat:
Topias Laine (BK-46), Sten Toomla (slutat)

5. Atlas

Vandalaget har spelat fem säsonger utan att vinna FM-medalj. Spelartruppen är bredare än i fjol och i år har laget undvikit turbulensen kring tränarposten som uppstod då Mikael Källman lämnade Vanda strax före säsongen skulle köra igång för ett år sedan. Chefstränaren Toni Kallio har återvänt till Atlas som hoppas på en mindre turbulent säsong i år.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 4 / 6
Chefstränare: Toni Kallio

Toni Kallio: "Jag tror att Atlas har en bättre och klokare tränare nu än då jag tränade här senast. Jag är nöjd med våra värvningar. Vi vill spela i den övre slutserien och komma in bland de tre bästa."

Kommit:
Fredrik Kopranen (Kobe Handbold), Nicco Laaksonen (Atlas), Lauri Narinen (Akilles), Ahti Rogenbaum (Cocks), Geroghe Safronii (Cocks), Niki Tuominen (Dynamo Riihimäki), Niko Vornanen (Koovee)

Lämnat:
Aleksandar Janijevic (RK Radnicki), Klaus Sarin (slutat)

6. SIF

Sjundeå IF:s unga lag bättrade på ju längre förra säsongen led. Lagets uppåtgående trend bröts mellan säsongerna då landslagsspelarna Ian Martin och Theo Westerlund fick chansen att fortsätta sina karriärer i större klubbar. Chefstränaren Kaj Hagman försöker svetsa ihop ett nytt lag med två nya spelare från Estland.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 6 / 4
Chefstränare: Kaj Hagman

Kaj Hagman: "Vi har fått en del helt bra förstärkningar men de har börjat träna med laget först i mitten av augusti. Vi har inte lagt upp något officiellt mål ännu men det skulle vara fint att vara med och kämpa om medaljer."

Kommit:
Rasmus Blässar (Dicken), Sten Maasalu (Viljandi HC), Varik Ott (Viljandi HC)

Lämnat:
Ian Martin (HIF Karlskrona), Theo Westerlund (Cocks)

7. HIFK

På våren har det gått 29 år sedan HIFK:s herrar senast vann en FM-medalj i handboll. Det ska mycket till för att den medaljlösa sviten inte ska bli 30 år lång, även om HIFK har värvat många nya spelare till den här säsongen. Ryssen Rostislav Grninisjin har tagit över tränarskapet för klubbens dam- och herrlag. Ska han blåsa liv i HIFK:s herrar?

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 7 / -
Chefstränare: Rostislav Grinisjin

Rostislav Grinisjin: "Vi försöker bli starkare på det mentala planet. Vi ska vara redo att kämpa i varje match. Läget ser inte lika bra ut som för våra damer men det skulle vara fint att vara med i medaljmatcherna."

Kommit:
Joonas Leisio (HC Kiffen), Tom Lindström (HK Pötsi), Vili Mattila (Dynamo Riihimäki), Henrik Mattsson (Akilles), Ivan Saltykov (HC Neva St. Petersburg), Mika Sivén (HC Kiffen), Olli Tamminen (ÅIFK)

Lämnat:
Nicco Laaksonen (Atlas), Haris Pleh (Mesleki Yeterlilik Kurumu)

8. ÅIFK

Åbo IFK får börja se upp för Pargas IF. Trenderna i de här två klubbarna verkar gå åt olika håll. Tränaren Besim Qerimi fick till det med ÅIFK:s unga damlag i fjol. Han får jobba med ett ungt och oerfaret lag även i herrarnas FM-liga.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 8 / -
Chefstränare: Besim Qerimi

Besim Qerimi: "Det blir en utmanande säsong. Vårt spelarmaterial räcker helt enkelt inte till. Vi har unga spelare med potential. De kommer att vara bra spelare om två år. Vi försöker komma in bland de åtta bästa den här säsongen."

Kommit: -

Lämnat:
Antonio Jelusic (ASV Eppan), Dusan Santrac (ORC Macva-Bogatic), Olli Tamminen (HIFK), Peter Vikman (PIF)

9. PIF

Piffen satsade stort genom att värva en Champions League-meriterad tränare till Pargas. Förutom herrlaget ska Boris Dvorsek utbilda de övriga tränarna i klubben. Efter ett års erfarenhet i ligan torde Piffen klara av att besegra nykomlingarna från Hangö, men hur ska slagpåsen från i fjol stå upp mot de övriga lagen i serien?

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 10 / -
Chefstränare: Boris Dvorsek

Boris Dvorsek: "Vi vill utvecklas som förening på alla delområden, även på juniorsidan. Det borde inte vara svårt att klara sig bättre än i fjol då laget förlorade samtliga matcher i ligan."

Kommit:
Robin Mattsson (BK-46), Peter Vikman (ÅIFK), Vlatko Tasevski (MRK Kumanovo), Andrej Miladinovski (MRK Kumanovo)

Lämnat:
-

10. HC HIK

Istället för två lag från Riihimäki tar Hangö plats på ligakartan. Den första säsongen i ligan kan bli lika tuff som för fjolårets liganykomling PIF. Om Hangö IK vinner en match har laget gjort en bättre debutsäsong i ligan än PIF i fjol.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): - / -
Chefstränare: Petter Forsström

Petter Forsström: "Vi är med i ligan och lär oss. För att vi ska klara oss behöver våra spelare mer snabbhet och styrka."

Kommit:
Lauri Tolonen (KyIF)

Lämnat:
-

Läs också

Nyligen publicerat - Sport