Hoppa till huvudinnehåll

I svampskogen med Kurt Söderberg

Kurt Söderberg med svampkorg och nyplockade svampar.
Kurt Söderberg med svampkorg och nyplockade svampar. Kurt Söderberg med svampkorg och nyplockade svampar. Bild: Yle/Roger Källman svampplockning,svampar,kurt söderberg

Kurt Söderberg i Vörå är en ivrig svampplockare. Yle Österbotten träffar honom i Norvallaskogen för att få lite goda råd så här mitt i bästa svampsäsong.

Exakt var intervjun äger rum är hemligt.

- Ja det brukar vara så med oss svampplockare och det tror jag folk respekterar. Vi har alla våra revir. Min syster kom till exempel hem en gång med 25 liter kantareller men var hon hittade dem är hemligt.

Lite soppar i skogarna i år

I Norvallaskogen finns det i alla fall gott om svamp och Kurt brukar använda skogen då han håller kurser i att plocka svamp. Här finns lite av varje men hittills har det varit en ganska underlig svampsommar konstaterar Kurt.

Kurt Söderberg
Kurt Söderberg är en ivrig svampplockare. Kurt Söderberg Bild: Yle/Roger Källman kurt söderberg

- Kantarellerna finns där de brukar och riskor finns det också gott om men det finns förvånansvärt lite soppar i år. Några smörsoppar har jag hittat men inte en enda Karljohan. Nu har det ändå kommit lite regn så kanske de dyker upp. Trattkantarellen låter också vänta på sig ännu.

"Ta med dig korgen och gå ut i skogen"

För nybörjare har Kurt ett par goda råd. För det första lönar det sig att gå på kurs men det man i alla fall ska se till att investera i är en ordentlig svampbok. Det som också är bra att ha med sig i svampskogen är en bra svampkorg och en svampkniv med en borste i ena ändan.

Kantarellen är ett säkert kort att satsa på för den som känner sig osäker.
- Det finns inte många förväxlingssvampar då det gäller kantareller så börja med den.

En grupp kantareller.
Kantarellen är lätt att känna igen och dessutom mycket god. En grupp kantareller. Bild: Yle / Petter Blomqvist kantarell,svampar,matsvampar

Hittar man en svamp som hunnit bli dålig ska man låta den vara kvar i marken. Då kan svampen ha förökat sig då man kommer tillbaka till samma plats nästa år.

Frys in, torka eller stek i smör

Vad ska man då göra med svampen då man kommer hem? Ett tips är att frysa in svampen så kan man njuta hela vintern. Trattkantarell är en svamp som går bra att torka. Den passar bra som krydda i såser och soppor.

Men ibland är det bästa också det enklaste.

- Då jag kommer hem från skogen brukar jag rensa svampen och borsta bort skräp och smuts. Så sätter jag svampen i stekpannan och kokar ur vatten. Sedan ska man lägga i lök, mycket smör och lite peppar. Det finns inget godare än nystekta kantareller, säger Kurt.