Hoppa till huvudinnehåll

Kvarkentrafiken på tapeten då SFP kryssar till Umeå

Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå. Bild: Yle/Sofi Nordmyr kvarkenfärja

I lördags höll Svenska folkpartiet i Österbotten sin årliga kryssning till Umeå. Drygt 100 deltagare steg ombord på Kvarkenfärjan för att diskutera aktuella frågor.

Temat för årets kryssning var landskapet Österbotten och samarbete med Västerbotten.

Riksväg 8 och Kvarkentrafiken viktiga trafikprojekt

SFP:s kretsordförande Sven Jerkku lyfte fram pålitliga trafikförbindelser som mycket viktiga för att Österbotten ska fortsätta utvecklas.

- Riksväg 8 är en livsnerv som binder ihop kustområdet i Österbotten. Den är av största vikt för alla våra invånare och för utvecklingen av näringslivet.

Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten
Sven Jerkku, SFP:s kretsordförande. Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten Bild: Ann-Sofie Långvik/Yle Sven Jerkku,Svenska folkpartiet i Finland,SFP,kretsordförande,Närpes

Diskussionerna hölls ombord på Wasa Express och förutom riksväg 8 lyftes också Kvarkentrafiken upp som ett av de viktigaste trafikprojekten i landet.

- Kvarkentrafiken har betydelse för hela landet, inte enbart för regionerna. Om vi vill vara framgångsrika behöver vi samarbeta över gränserna. Både lokalt och regionalt, men också på nationell nivå.

- I ett samhälle där allt fler murar byggs är Kvarkenregionen ett gott exempel på hur ett samarbete kan utvecklas och gå framåt.

Goda kommunikationer betyder god ekonomi

Finlands ekonomi skulle gynnas av att dessa projekt framskrider och utvecklas säger Jerkku.

- I regeringens budgetförslag finns inte de utlovade 25 miljonerna för Kvarkenprojektet. Det är av största vikt både för Österbotten och för Finland att de finns med i följande tilläggsbudget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten