Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Irma piskade Kuba – delar av kusten under vatten

Det börjar nu komma uppgifter om vilka skador orkanen Irma har orsakat på Kuba. Samtidigt visar flygbilder enorm förstörelse på ön Barbuda.

Orkanen Irma drog in över Kuba vid midnatt lokal tid som en klass fem-orkan med en vindstyrka på 72 meter per sekund.

- Irma ger Kuba ett rent helvete just nu. Vinden bara fortsätter, skrev CNN:s korrespondent i Kuba, Patrick Oppmann, på Twitter.

Flera städer längs Kubas norra kust är helt översvämmade, bland dem staden Caibarien där Oppmann befinner sig.

Hoppa över Twitterpostning

Själv har Oppmann sökt sig högre upp i huset han befinner sig i, eftersom bottenvåningen börjar vara vattenfylld.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om brutna palmer, förstörda byggnader och enorma vågor.

Delar av landet har drabbats av strömavbrott så det finns fortfarande inte information om skador från alla delar av landet.

Irma uppges ha orsakat liknande skador på Kuba som på de karibiska öarna.

Kraftigaste orkanen på 85 år

Enligt Kubas statliga nyhetsbyrå är Irma den första kategori fem-orkanen som når Kuba sedan år 1932.

Omkring en miljon människor hade evakuerats inför stormen.

- Jag är helt skräckslagen. Jag har upplevt flera tropiska stormar men ingen i klass med den här, sade 30-åriga Maybelis Viareal till nyhetsbyrån Reuters.

Vindarna i norra Kuba var så starka så att instrumenten som mäter vindstyrka förstördes, rapporterar landets meteorologiska institut.

Var fjärde Floridabo ska evakueras

På lördagsmorgonen tappade orkanen lite i styrka och klassades som en fyra på orkanskalan, för att senare mattas av ytterligare till en trea.

Orkanen väntas växa i styrka igen innan den når Florida.

En fjärdedel av Floridas invånare, 5,6 miljoner människor, har fått evakueringsorder. Myndigheterna har varnat människor för att stormen kan orsaka omfattande skador.

- Tiden rinner ut. Om du befinner dig i en evakueringszon måste du ge dig av nu, sade Floridas guvernör Rick Scott till journalister.

Irma följs av orkanen Jose

Hittills har omkring 20 personer bekräftats omkomna på olika karibiska öar. På den lilla ön Barbuda skadades 95 procent av alla byggnader.

Myndigheterna har nu evakuerat alla öns omkring 1 500 invånare till grannön Antigua, eftersom orkanen Jose väntas slå till mot ön inom kort.

- Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det blir fråga om ytterligare skador, sade Frankie Thomas från polisen på Antigua och Barbuda.

Samtidigt har orkanen Katia nått Mexiko. Katia är betydligt svagare än de två övriga, men kan ändå förorsaka skador i det jordbävningsdrabbade landet.

Orkanerna Katia (vänster), Irma (mitten) och Jose.
Orkanerna Katia (vänster), Irma (mitten) och Jose (höger). Orkanerna Katia (vänster), Irma (mitten) och Jose. Bild: EPA/ Nasa katia

Läs också