Hoppa till huvudinnehåll

Roosters körde över Royals totalt – finska mästare för sjätte året i rad

Roosters lyfter Lönnbucklan.
Roosters fick fira FM-guld på hemmaplan igen. Arkivbild från i fjol. Roosters lyfter Lönnbucklan. Bild: All Over Press Vaahteraliiga,Helsinki Roosters,lönnbucklan

Helsingfors Roosters är finska mästare i amerikansk fotboll också anno 2017. Finalen på Tölö fotbollsstadion blev en brutal uppvisning av de regerande mästarna som till slut totalkvaddade Vasa Royals med 37–9.

Det var bäddat för en överraskande jämn final i Helsingfors på lördagen. Trots att Roosters dominerat den inhemska amerikanska fotbollen de senaste åren hade Wasa Royals visat att man kan utmana också tupparna då man hemmaslog Helsingforslaget tidigare i sommar.

Men i ett kyligt Helsingfors på lördagen hade Vasalaget inget att säga till om.

Öppnade med safety men tappade allt

Trots en drömstart och ett forcerat självmål i den första driven fann sig Royals snabbt i passagerarsätet. Roosters offensiv gick från klarhet till klarhet under den första halvleken och ledde till slut med 21–9 då matchen nådde halvtidspausen.

Då vaknade äntligen Vasaförsvaret, men offensiven – med quarterbacken Justin Sottilare i spetsen – lämnade mycket att önska. Sottilare stod för sammanlagt fem turnovers (fyra interceptions och en fumble) samtidigt som Roosters fortsatte att ösa in poäng.

I Roostersoffensiven lyckades i sin tur både spelfördelaren Brandon Connette och running backen Jaycen Spears. Connette var nästintill perfekt med kasten, samtidigt som Spears tackade och tog för sig då Vasaförsvaret lämnade luckor att utnyttja. Spears stod till slut för tre touchdowns i matchen.

– Försvaret var grymt i dag. Dessutom behövde jag bara ge bollen åt våra running backs, det var en lätt match för mig, säger quarterbacken Connette i Ruutu+:s intervju och avslöjar samtidigt att han tänker stanna i Helsingforslaget ett år till.

För Roosters var FM-titeln den sjätte på raken. Tidigare har Helsingforslaget själv lyckats med bedriften under 1990-talet, samtidigt som Borgå Butchers lyckades med en lika lång guldsvit i början av 2000-talet.

Snabbanalys: Royals borde ha kunnat utmana bättre

Upplägget var simpelt. Roosters var överlägsna förhandsfavoriter inför FM-finalen, men Royals hade visat att man borde kunna utmana Helsingforslaget om Lönnbucklan.

Vasas anfallstrupp hade imponerat stort under säsongen, framförallt med kastspelen där quarterbacken Sottilare hade fantastiska vapen att förvalta. I ett regnigt Helsingfors skulle det ändå bli svårt att kasta bollen och fokuset skiftade istället mot springspelen – där Roosters på pappret är klasser bättre.

Men regnet upphörde och Royals skulle ha en ordentlig chans. Men det skulle ha krävt en perfekt match av både anfallselvan samtidigt som försvaret var tvunget att stiga fram.

Så blev det inte.

Istället kastade Sottilare uruselt och att han klarar sig undan med blott fyra interceptions är smickrande. Flera kast gick till dubbel- och till och med trippelmarkerade receivers, samtidigt som den offensiva linjen gjorde en av säsongens bästa matcher mot Roosters fruktade pass rush.

För Roosters räckte det med en rutininsats.

Att Royals dessutom gång på gång på gång igen valde att spela screens till höger och vänster trots att det uppenbarligen inte fungerade går inte heller i en FM-final.

I försvaret var det framförallt Chris Young och Efe Evwaraye som skulle bära det tyngsta lasset. Det lyckades den sistnämnda med. Evwaraye var precis så livsfarlig i Royals defensiva linje som tränarna hade hoppats på – men Young var långt ifrån tillräckligt bra. Som salt i såren var det Young själv som stod för några av de grövsta försvarsmissarna under den första halvan.

För Roosters räckte det med en rutinerad finalinsats. Så gott som noll misstag, en dominant anfallslinje och ligans bästa runningback räcker långt. Roosters skulle ha klarat av att knipa guldet också utan sina grymma försvarsförstärkningar – men de skadade inte heller. Försvarselvan var gång på gång igen på rätt plats i rätt tid.

Det är med andra ord ingen fråga om saken. Helsingfors Roosters är Finlands bästa lag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport