Hoppa till huvudinnehåll

Singelmamman – mer än dagishämtningar och makaronilåda

Mamma på café med litet barn.
Mamma på café med litet barn. Bild: Mostphotos / Ekaterina Pokrovsky moderskap,mödrar,Ensamföräldär,kaféer,föräldraskap,småbarn,singelmamman

Trots vackra löften och höga förhoppningar går kärleksrelationer ibland i kras.

Då barn är inblandade i separationen står man dessutom för en ännu större utmaning än en vanlig hjärtesorg - singelföräldraskapet.

I somras dök en ny figur upp i bloggvärlden som går under signaturen Singelmamman. Bloggaren Anne Nickström blev själv ensamförälder då hon var gravid med sitt andra barn.

Hon medger att det var en tuff omställning att gå från en familjekonstellation med två föräldrar och ett barn till att vara ensam vuxen med två barn.

- Det finns många ensamma gravida kvinnor och ensamstående föräldrar bland oss men det är en ganska tystlåten grupp. Med min blogg vill jag synliggöra singelföräldraskapet ur en positiv och peppande synvinkel.

Anne Nickström är bloggare.
Anne Nickström är skribenten bakom bloggen Singelmamman. Anne Nickström är bloggare. Bild: Yle / Marcus Rosenlund singelmamman

Singel betyder inte sorglig

Då tvåbarnsmamman Anne själv skilde sig förundrades hon över den mängd med problemfokuserade texter i ämnet som florerade på nätet.

Anne ville ge en röst åt alla singelföräldrar och belysa denna livssituation med ett kärleksfullt och humoristiskt sken.

- Det är trist att singelföräldraskapet oftast medför negativa associationer. Man är inte ensam bara för att man är den enda föräldern i hemmet.

I sin blogg Singelmamman skriver Anne om allt som hör singelföräldraskapet till, delvis genom fiktiva karaktären Nanna Ström men även andra frågeställningar hon hör talas om.

- Jag har inte tyckt att det är så intressant att framhäva mig själv som person utan vill mer skriva om ensamföräldraskap ur alla möjliga vinklar, då är det behändigt att inte vara begränsad till mina egna upplevelser.

En pappa sitter med sin son på en brygga med ett fiskespö. I bakgrunden syns hav och en molnig himmel.
Även många pappor lever som singelföräldrar. En pappa sitter med sin son på en brygga med ett fiskespö. I bakgrunden syns hav och en molnig himmel. Bild: Mostphotos fiskare,fiske,stugliv,hav,man,pojkar,förälder,friluftsliv,stränder,faderskap,Pappa,sommar

Singelmamma – ett motsägelsefullt ord

Ordet singelmamma i sig är ett motsägelsefullt ord enligt Anne. Singeln förknippas lätt med en bekymmerslös och spontan livsstil.

Mamman associeras igen med makaronilåda, dagishämtningar och en praktisk men lite tråkig frisyr.

- Kombinationen av dessa två roller kan skapa motstridiga känslor. Hur får man dessa ytterligheter att gå ihop? Jag erbjuder inga svar, men tycker att här finns massor intressant att skriva om.

Utdrag ur bloggen Singelmamman:

"Det är svårt att vara singel och mamma på en och samma gång. Det känns som om dessa två inte får plats i samma ord: singelmamma? Hur är man då? Snacka om hora och madonna!"

Singel; mina tankar flyr till Manhattan där man går på vernissager och bruncher och lever ett spännande och innehållsrikt liv.

Singlarna är de som har en bred vänkrets och festar på helgerna. De bergsklättrar och anmäler sig till intressanta kurser. De dejtar och lever loppan.

I kontrast till dessa underbara singlar ter sig mamman som den som slutar utvecklas som person och tuggar på chips ur samma påse fredag ut och fredag in. Mamman lägger sina egna behov åt sidan, slutar borsta håret och klipper slutligen en praktisk frisyr.

Så var ligger jag? Åtminstone inte under någon het konstnär efter en spännande vernissage.

Jag ligger väl vaken i min säng och funderar på om det faktiskt kan vara så att båda barnen sover och jag nu har s.k. egentid. "

 • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

  Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

  En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

 • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

  Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

  Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Familj

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?