Hoppa till huvudinnehåll

Strömberg: Finland stötte på orkanen Marco

Italien, basket
En bild säger mera än tusen ord. Italien, basket Italiens herrlandslag i basket

Finland hamnade i chock under de första tio minuterna av åttondelsfinalen mot Italien i basket-EM. Marco Belinelli var helt enkelt omänsklig då Italien ryckte upp en 15 poängs ledning i den första kvarten.

Petteri Koponens blick då han satt på avbytarbänken med noll poäng efter första halvleken berättade hela storyn. Belinelli (22 poäng) hade nästan ensam krossat Koponens dröm.

Upplägget

Italien var förhandsfavorit och Finland visste att italienarnas bollrörelse och trepoängare måste stoppas.

Finländarna visste också att Italiens benhårda försvar skulle kräva tålamod i anfallsspelet.

Det fanns inte mycket som Finland inte visste efter att ha mött Italien redan tidigare i sommar.

Basketball Kotti
Finland förlorade de flesta kamperna. Basketball Kotti Tuukka Kotti

Matchbilden

I sanningens namn hade vilket lag som helst varit i svårigheter mot ett i det närmaste perfekt Italien. Ett Italien som utnyttjade alla sina styrkor och hela tiden fick mera energi.

När chocken paralyserade de finländska spelarna med undantag av Sasu Salin och Jamar Wilson, såg klasskillnaden många gånger större ut än den var.

Aderton poängs ledning till italienarna i halvtid skulle inte gå att ta in. Då bytte Finlands försvar man vid varje screen. Exakt det som Italien gjort mot Finland hela matchen.

Plötsligt var Finland med i matchen igen. Det återstod över tre minuter när Tuukka Kotti satte två straffar och skillnaden krympte till nio poäng.

Ett kämpande Finland fick ändå ge sig mot Italiens rutin. Paniken uteblev för Italien och den här gången var det ingen chans till mirakel.

Vad avgjorde

Finland blev taget på sängen av ett storspelande Italien. Frågan är om inte Finland till och med kom med en för stor laddning till matchen och sedan helt tappade konceptet när inledningen blev en katastrof.

Lauri Markkanen
Markkanen gjorde endast fyra poäng? Lauri Markkanen Lauri Markkanen

Markkanen?

Och sedan till den riktigt stora frågan. Vad var fatt med Lauri Markkanen? Jag har otroligt svårt att tro att Markkanen bara hade en dålig kväll. Alla som såg honom på planen såg att han inte spelade med normal energi!

Sättet som Markkanen matchades på väcker stora frågetecken. Varje gång han var inne på planen så räckte vistelsen bara en kort stund. Visst, Markkanen spelade totalt 20 minuter men en stjärna och lagets bästa poängplockare bänkar man nog bara i nödfall i en match som mot Italien.

Markkanen hann aldrig bli riktigt varm i kläderna.

Slutspelat

Finlands EM-äventyr hade förtjänat ett mera heroiskt slut. Det är inget tvivel om att rätt lag nu tog sig till kvartsfinal. Finland som nu slutar utanför topp åtta, har bevisat att laget i sin nuvarande form hör till eliten i Europa.

Laget borde ha gått ut med buller och bång. Resan var ju i varje fall fin.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport