Hoppa till huvudinnehåll

Chefstränaren lovar en fortsättning på basketboomen: ”Minst lika fina stunder i framtiden”

Henrik Dettman, Finlands chefstränare i basket sedan 2004
Henrik Dettmann har lotsat landslaget sedan 2004. Henrik Dettman, Finlands chefstränare i basket sedan 2004 Bild: imago / Newspix / All Over Press Henrik Dettmann,Finlands herrlandslag i basket

Henrik Dettmann hyllar de finländska fansen och volontärerna efter EM-sortin. Det har varit en fantastisk vecka, säger han.

Finland fick respass ur EM-slutspelet då man förlorade mot Italien i åttondelsfinalen i går. Landslagets saldo under turneringen var således fyra segrar och två förluster.

– Det har varit en fantastisk vecka. De finländska basketfansen har varit fantastiska, de finländska volontärerna har varit oerhört fantastiska och det finländska landslaget har varit fantastiskt, säger Dettmann.

"Alltid utmanare"

Trots att Finland tog många fina skalper under gruppspelet, så vill landslagslotsen påminna om realiteterna.

– Vi är alltid utmanare. Men under goda dagar lyckas vi vinna över de här länderna, konstaterar Dettman.

Italien, som slog ut Finland i lördags, är exempelvis en tiofaldig EM-medaljör. Finlands landslagsmeriter bleknar i jämförelse.

Boomen fortsätter

Henrik Dettmann försäkrar att den basketboom som hemma-EM förde med sig kommer att ge ringar på vattnet.

– Det har varit en fin resa. Och jag kan lova att vi kommer att få uppleva minst lika fina stunder under de kommande tio åren.

VM-kvalet blir tufft

Basketlandslagets nästa utmaning är VM-kvalet i november. Att avancera till slutspelet kommer att bli tufft.

Finlands stjärnspelare Lauri Markkanen och Petteri Koponen kommer sannolikt inte att vara tillgängliga för landslaget.

Markkanen spelar i november i NBA medan Koponen spelar för Barcelona i bland annat Euroligan. Varken NBA eller Euroligaklubbarna tillåter sina spelare att representera landslaget under pågående säsong.

– Vi får se hur det går. Hoppas basketen vinner. Det är en maktkamp på gång. Då elefanterna strider så lider gräset, filosoferar Dettmann.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport