Hoppa till huvudinnehåll

Finsk gatufest i New York – de karelska pirogerna slutsålda

Lång kö till karelska pirogerna på gaturmarknaden i Bleecker street
Lång kö till karelska piroger på Finlandsfesten på Manhattan. Lång kö till karelska pirogerna på gaturmarknaden i Bleecker street Bild: Bengt Östling/Yle Finland 100,New York,Bleecker Street

Typiskt finskt? Bastu, karelska piroger och dyster sång stod på programmet då Finlands hundraårsjubileum firades i New York på lördagen. Platsen var Bleecker street i legendariska Greenwich Village.

Det var första gången den finska kolonin arrangerade en stor gatumarknad i New York. Många andra nationaliteter arrangerar synliga, påkostade parader i staden. Men finländarna har hållit en lägre profil och mötts mer internt.

- Nu var det dags att sluta vara blyga och tillbakadragna. Finlands självständighets 100-årsjubileum gav en god anledning, förklarar Titta Riikonen-Guy. Hon är aktivist och styrelsemedlem i den finska skolans direktion.

Finland Center Foundations presenterar sig på Bleecker Street i New York
Stort intresse för Finlands-organisationerna i New York. Finland Center Foundations presenterar sig på Bleecker Street i New York Bild: Bengt Östling/Yle Finland 100,New York

Karelska piroger – populära i USA?

Åtminstone två dragplåster fanns på lördagens gatumarknad.

Ettusen karelska piroger såldes snabbt slut, under de första timmarna på lördag morgon. Pirogerna bakades i den finska kyrkan intill, av en stor grupp finländska invandrare.

Men det finns också kommersiella aktörer som bakar rågbröd och andra finska bakverk.

Finländsk ost och smör finns till salu i New York, men annars tvingas finländarna producera hemlandsmatvarorna själva.

Nu kunde de köpa färdiglagat. För det är tveksamt om amerikaner utan finska rötter har intresse för detta speciella bakverk.

Här kommer SISU100, som drar en mobil bastu genom USA.
Här kommer den finländska bastun. Här kommer SISU100, som drar en mobil bastu genom USA. Bild: Yle/Bengt Östling Finland 100,New York,Bleecker Street

Bastusisu

Det andra dragplåstret på gatumarknaden i New York var den rullande bastun. Den har körts runt i hela USA under jubileumsåret. Bilen är passande nog registrerad som SISU 100.

Man räknar med 1 500 bastubadare innan året är slut. Avslutningen sker på självständighetsdagen i Washington.

Nu är det alltså New Yorks tur, men på gatufesten visades den upp utan hetta. På söndagen är bastun varm i Brooklyn, och platserna är slutsålda.

Bastun är byggd av ett finländskt företag i Minnesota, som säljer 200 bastur i månaden på den amerikanska marknaden.

Aktivister framför sin "rullande bastu" som åkt runt hela USa.
Risto Sivula är en av dem som kör runt bastun i USA. Han är entusiastisk över projektet och möjligheten att presentera finsk bastukultur i USA. Här tillsammans med Jaana Debnam från New York. Aktivister framför sin "rullande bastu" som åkt runt hela USa. Bild: Bengt Östling/Yle bastur,New York,migration

Många Finlandshus i New York, men inget eget

Något helt eget finländskt kulturhus finns inte i New York. Man håller till i andras utrymmen.

Både den finska kyrkan och skolans utrymmen finns i närheten av Bleecker street, men också ett finländskt kulturinstitut och ett finskt konstgalleri finns i området.

Det finns åtminstone två organisationer som arbetar med och för finländarna i stan. Finlandia Foundation och Finland Center Foundation presenterade sig för besökarna på lördagen.

Båda arrangerar kulturellt och kommersiellt program för finländare och amerikaner i New York-området, idkar välgörenhet och ger studiestipendier.

-Där träffades ju mina föräldrar sa den här mannen när han såg utställningen om finska invandrare i Harlem.
- Där möttes ju mina föräldrar, förklarade den här mannen vid utställningen om finländarna i Harlem. -Där träffades ju mina föräldrar sa den här mannen när han såg utställningen om finska invandrare i Harlem. Bild: Bengt Östling/Yle Harlem,Finland 100,New York,migration

Arbetarinvandrarna höll till i Harlem

Under gatufesten presenterades också de gamla invandrarnas historia. De som kom på 1920- och 30-talet var arbetare och höll till i Harlem.

Som mest bodde 9 000 finländare på ett litet område i Harlem. Flera olika vänsterinriktade finska invandrarorganisationer hade verksamhet och egna hus där.

Senare, efter krigen kom många finländare och bosatte sig i Brooklyn.

Verksamheten i Harlem självdog och den kooperativa rörelsen som finnarna hämtade med sig måste upphöra och sälja sin egendom.

Som mest bodde 9000 finländare i Harlem, New York. Robert Alan Saasto har kartlagt deras historia.
Robert Alan Saasto har sammanställt historien om finländarnas historia i Harlem. Som mest bodde 9000 finländare i Harlem, New York. Robert Alan Saasto har kartlagt deras historia. Bild: Bengt Östling/Yle Finland 100,New York,Harlem,Robert Alan Saasto

Rötterna vid liv

På gatufesten deltog många amerikaner med finländska rötter. De hålls tydligen levande trots att språket inte längre flyter. Många amerikaner har också studerat i Finland och håller minnena vid liv.

Dagens invandrare i New York jobbar inom finans, FN och it-sektorn. I finska kyrkan finns också en grupp för finska au-pairarbetare. Där fungerar den finska yogagruppen. Och i samma utrymmen finns den finska skolan, med verksamhet varje lördag.

Firandet av Finlands 100-åriga självständighet fortsätter hela året i New York.

Framförallt inkommande vecka, då Finland presenteras för press och näringsliv, med bidrag från både design, it- och innovationssektorn. Evenemanget återkommer årligen under namnet The House of Finland.

President Sauli Niinistö kommer att delta i flera finländska festligheter i USA i anslutning till FN-veckan mot slutet av september.

Bob Brutsché samlas polisuniformer och är Finlands-vän i New York
Många originella berättelser om Finland. Bob Brutsché har jobbat inom säkerhetsbranschen och besökt Finland flera gånger. Han samlar polisuniformer. Bob Brutsché samlas polisuniformer och är Finlands-vän i New York Bild: Bengt Östling/Yle New York,Robert Bob Brutsché