Hoppa till huvudinnehåll

Irma orsakar förödelse i Florida – åtminstone tre döda

Orkanen Irma drar in över Fort Lauderdale, Florida den 10 september 2017.
Orkanen Irma drar in över Fort Lauderdale, Florida den 10 september 2017. Orkanen Irma drar in över Fort Lauderdale, Florida den 10 september 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Florida,USA,orkaner,Hurricane Irma,Fort Lauderdale,irma

Irma krävde sina första dödsoffer i Florida på söndagen. Minst tre personer har omkommit i stormen, uppgav amerikanska myndigheter på söndagskvällen finsk tid.

Orkanen Irma har avtagit till en kategori tre-storm på den femgradiga orkanskalan, uppger meteorologer i USA. Orkanen är trots det fortfarande mycket farlig.

USA:s orkancentar meddelade på söndagskvällen att vindstyrkan i orkanen är 54 meter i sekunden.

Irma beräknas avta då den rör sig mot inlandet, men kommer sannolikt att ha orkanstyrka så länge den rör sig längs Floridas västkust.

Den här Nasa-bilden visar hur orkanen Irma täcker hela helstaten Florida den 10 september 2017.
Den här Nasa-bilden visar hur orkanen Irma täcker hela helstaten Florida. Den här Nasa-bilden visar hur orkanen Irma täcker hela helstaten Florida den 10 september 2017. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NASA / GOES Project / HO / Miami,Florida,USA,orkaner,Hurricane Irma,Nasa,irma

Floridas guvernör Rick Scott sade under en presskonferens på söndagen att han bett president Donald Trump utlysa Florida till ett katastrofområde.

Orkanen drog på söndagen in över ögruppen Florida Keys. Efter det fortsatte Irma mot städerna Tampa och Saint Petersburg.

Strömmen slogs ut

Irma slog ut strömmen i stora delar av delstaten på söndagen. Enligt olika uppskattningar var mellan 500 000 och 1,5 miljoner människor utan el på söndagskvällen finsk tid.

Elbolaget Florida Power and Light uppskattade att det kommer att ta veckor innan elnätet är reparerat.

Bolaget uppgav även att en reaktor vid kärnkraftverket Turkey Point stängs av. Processen genomfördes utan problem.

En lyftkran i Miami kollapsade delvis på grund av de hårda vindarna som orkanen Irma förde med sig den 10 september 2017.
En lyftkran i Miami kollapsade delvis på grund av de hårda vindarna på söndagen. En lyftkran i Miami kollapsade delvis på grund av de hårda vindarna som orkanen Irma förde med sig den 10 september 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Miami,Florida,USA,orkaner,Hurricane Irma,lyftkranar,irma

Tomma hem, fulla nödinkvarteringar

Bostadsområden i Florida tömdes på folk och vägarna stockades när människor flydde den annalkande stormen.

En del av nödinkvarteringarna tvingades anvisa folk till andra inkvarteringscenter.

Ett evakueringscenter har blivit fullt.
Ett evakueringscenter har blivit fullt. Bild: AFP / Lehtikuva USA

Guvernören rädd att Irma underskattas

Floridas guvernör Rick Scott befarar att invånarna i delstaten underskattar orkanens styrka. Han oroar sig i synnerhet för att folk inte ska komma ihåg att akta sig för det stigande havsvattnet.

Han påminner Floridaborna om att stormfaran inte är över när vindarna mojnar utan att också vattenmassorna utgör livsfara.

I sydvästra Florida väntas havsytan stiga snabbt med upp till 4,5 meter. Fenomenet kallas stormflod.

- Den här typen av stormflod är förödande och kan dränka era hus, säger Scott.

- Tro inte att stormen är över när vinden mojnar. Stormfloden följer och den är dödlig.

I södra Florida har dessutom en tornadovarning utfärdats.

Orkanen Irma drar in över Miami, Florida den 10 september 2017.
En man tar en selfie i centrum av Miami den 10 september 2017. Orkanen Irma drar in över Miami, Florida den 10 september 2017. Bild: All Over Press Miami,Florida,USA,orkaner,Hurricane Irma,irma

UM: Inga uppgifter om finländare i nöd

Utrikesministeriet har mottagit ett hundratal reseanmälningar för Florida och 35 för Kuba. Hittills har ministeriet inte fått in några uppgifter om att finländare råkat i nöd i orkanområdet.

Resebyrån Tjäreborg ordnar inte några paketresor till Kuba eller Florida just denna tid på året.

Tjäreborgs informationschef Joonas Halla säger att resebyrån sålt resor till några personer som nu befinner sig i området.

- Vår kundsrvice är hela tiden i kontakt med dem och det borde inte vara några problem. Om jag minns rätt befinner sig de enda kunderna som är kvar i området på en kryssning, och fartyget har undvikit stormen, säger Halla.

Text: FNB-AFP-TT, Yle

Läs mera:

"Det är lite som Titanic nu" – orkanen Irma når Florida

Orkanen Irma har passerat över ögruppen Florida Keys vid Floridas sydspets och rör sig nu mot nordväst. Myndigheterna varnar för livshotande svallvågor. Orkanen har hittills krävt åtminstone ett dödsoffer i Florida.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes