Hoppa till huvudinnehåll

Islamforskare: Religionen har blivit någonting som vi vill skuffa undan

Händer knäppta till bön
Bön är för många finländare någonting privat. Händer knäppta till bön Bild: Arja Lento/Yle böner,bön,religion (fenomen)

Vi behöver mera kunskap om religion för att inte vara rädda. Många känner inte tillräckligt bra till sina egna och andras religiösa traditioner, säger islamforskaren Nina Björkman från Ekenäs.

Björkman är doktorand vid Åbo Akademi. Hennes avhandling handlar om tre olika muslimska rörelser som klassas som fundamentalistiska. Hon undervisar också i islam och islamisk fundamentalism.

Religion har blivit någonting som inte har plats i det offentliga rummet.

Islam och muslimer har väckt starka känslor - inte minst sedan det nyligen blev klart att den huvudmisstänkte för knivattacken i Åbo för några veckor sedan kommer från Marocko.

Rädslor och okunskap

Björkman anser att det mångt och mycket handlar om rädslor och okunskap.

- Mera information skulle lindra många situationer. Flera muslimer som lever i väst har bristfällig information om vår kultur och till en del också om sin egen religion. Och vi har bristfällig information om deras sedvänjor.

Nina Björkman
Nina Björkman Nina Björkman Bild: Yle / Maud Stolpe nina björkman

För att hindra att människor börjar peka finger mot i det här fallet muslimer efterlyser religionsvetaren Björkman mera kunskap om just religionsvetenskap.

I Finland har religionen blivit någonting som vi vill skuffa undan och religiösa symboler i till exempel skolor väcker känslor.

Religionen har blivit privat

Religion har blivit någonting som inte har plats i det offentliga rummet. Religionen är privat medan resten av livet är sekulärt.

- Den hör inte hemma, det är gammaldags och opassande. Vi har inte heller kunskap om vår religiösa tradition och andra tillräckligt mycket för att vi skulle kunna se det som en naturlig del av vardagen.

Det kan uppfattas som väldigt skrämmande att komma till ett samhälle där det inte finns något som helst tecken på att människor tror på någonting.

I muslimska länder är religionen däremot närvarande överallt och ses som någonting normalt, säger Nina Björkman.

- Även om du inte själv är muslim så blir du påmind om religionen fem gånger om dagen via böneutropen. Då kan det uppfattas som väldigt skrämmande att komma till ett samhälle där det inte finns något som helst tecken på att människor tror på någonting.

Livet förutbestämt

Också synen på hur man kan påverka sitt eget liv skiljer sig.

- De flesta muslimer har en väldigt stark tro på att allt är förutbestämt och det är gud som beslutar vad som ska ske. Allt är färdigt skrivet. När man sedan hamnar bland en massa människor som själva tror att de kan påverka sina liv till fullo så känns det som en främmande tanke.

  Det finns drygt 1,3 miljarder muslimer i världen. Kartan visar de länder där muslimer utgör minst 30 procent av befolkningen.
Länder med en stor andel muslimsk befolkning. Det finns drygt 1,3 miljarder muslimer i världen. Kartan visar de länder där muslimer utgör minst 30 procent av befolkningen. Bild: Yle / Nationalencyklopedin / Carin Carlsson kartor,islam,religion (fenomen)

Nina Björkman upplever att ateism inte är särskilt accepterat i islam. Däremot accepteras andra monoteistiska religioner.

- Så länge som du tror på gud så är du en god människa.

Identitet och värderingar

Björkman konstaterar att den interna muslimska diskussionen i Norden handlar om hur man ska bevara sin muslimska identitet när man bor i ett icke muslimskt land.

Det handlar också om att bo i ett land som i vissa fall har väldigt annorlunda värderingar.

- Där väljer folk väldigt olika vägar. Vissa fokuserar kanske ännu mera på religionen för att den ger en viss trygghet och är en bekant tradition. Andra kanske lämnar den bakom sig och börjar leva mera så att säga som vi västerlänningar.

Nina Björkman håller en föreläsning om islamisk fundamentalism på Café Zamzam i Ekenäs tisdag 12 september klockan 17.

Texten bygger på en intervju som Joakim Rundt gjort med Nina Björkman i Vega Eftermiddag.

Läs mera:

Mellan två kulturer – att undervisa i islam är så mycket mer än religionskunskap

De flesta som har islam som läroämne i huvudstadsregionen har sina rötter i ett annat land. Det samma gäller deras lärare. Galal Badawi är född och uppvuxen i Egypten, men har bott i Finland sedan 2003.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland