Hoppa till huvudinnehåll

Minst 90 döda efter jordbävningen i Mexiko

Invånare i Juchitan i södra Mexiko köar för att få vatten och proviant, efter en förödande jordbävning.
Köerna till förnödenheter ringlar sig långa i Juchitan. Invånare i Juchitan i södra Mexiko köar för att få vatten och proviant, efter en förödande jordbävning. Bild: EPA-EFE/Jorge Nunez Mexiko,Oaxaca,jordbävningar

Åtminstone 71 människor har bekräftats döda i delstaten Oaxaca i Mexiko efter fredagens förödande jordbävning. I grannstaten Chiapas är dödssiffran minst 15 och i Tabasco fyra. Sammanlagt har dödssiffran stigit till 90.

Skalvet hade en magnitud på 8,1 och var starkare än det skalv som år 1985 dödade tusentals i Mexico City.

Räddningspersonal och förnödenheter började nå den hårt drabbade staden Juchitan i Oaxaca under lördagen.

Räddningsarbete pågår i staden Juchitan i södra Mexiko efter en förödande jordbävning.
Räddningsarbete pågår i Juchitan. Räddningsarbete pågår i staden Juchitan i södra Mexiko efter en förödande jordbävning. Bild: EPA-EFE/JORGE NUNEZ Mexiko,jordbävningar,Oaxaca

Militären delade ut lådor med mat, och soldater och federala poliser tog till spadar och släggor för att hjälpa till med demoleringen av skadade byggnader.

Röjningsarbetet försvårades av efterskalv som skakade staden under dagen.

Juchitan är ett av de hårdast drabbade områdena; enligt Mexikos president Enrique Peña Nieto har en tredjedel av hemmen i staden antingen rasat eller skadats såpass allvarligt att de är obeboeliga.

Stadens sjukhus har tvingats flytta till en skolbyggnad i utkanten av staden eftersom sjukhusbyggnaden inte går att vistas i.

Ett hotell som rasat i staden Juchitan i södra Mexiko, efter ett förödande jordskalv.
En stor del av byggnaderna i Juchitan har rasat eller skadats ordentligt. Ett hotell som rasat i staden Juchitan i södra Mexiko, efter ett förödande jordskalv. Bild: EPA-EFE/Jorge Nunez Mexiko,Oaxaca,jordbävningar

Enligt Peña Nieto jobbar myndigheterna på att få dricksvatten och mat till området, och se till att skadade får vård. Många invånare i Juchitan upplever att hjälpen kommer fram allt för långsamt.

Förutom de 90 bekräftade dödsfallen efter jordbävningen omkom två personer i ett jordskred i Veracruz efter att orkanen Katia slagit till.

Källor: AP, Reuters

Läs mera:

Orkanen Katia når jordbävningsdrabbat Mexiko

Mexiko drabbas under helgen av konsekvenserna av två naturkatastrofer, då orkanen Katia nått Mexikos kust samtidigt som landet hämtar sig från fredagens kraftiga jordbävning.

Läs också