Hoppa till huvudinnehåll

Orkanvindar nådde öarna Florida Keys – Irma igen i kategori fyra

Orkanen Irma drar in över Miami, Florida den 9 september 2017.
Orkanen Irma drar in över Miami, Florida den 9 september 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Miami,Florida,USA,orkaner,Hurricane Irma,irma

Orkanen Irma kommer allt närmare Florida - och tilltar i styrka. Irma har nu en vindstyrka på 58 meter per sekund, vilket innebär att orkanen nu åter är uppe i kategori fyra.

De första rapporterna om vind i orkanstyrka från ögruppen Florida Keys kom på morgonnatten finsk tid. Florida Keys är det första området som nås av orkanen.

Enligt USA:s orkancenter blåste det drygt 33 meter per sekund, och Irmas öga närmar sig ögruppen. Stormen rör sig i en hastighet på 14 kilometer i timmen i en väst-nordvästlig riktning.

Orkanens vindstyrka låg under morgontimmarna på 53 meter per sekund, vilket placerade den i kategori tre. Men Irma har i takt med att den närmar sig Florida tilltagit i styrka.

För att nå kategori fyra måste vindstyrkan uppgå till minst 58 meter per sekund.

Oklart hur många som är kvar i katastrofområden

Över 280 000 hushåll och företag i Florida ska redan vara utan el. Alla omkring 29 000 abonnenter på ögruppen Florida Keys uppges redan ha förlorat strömmen.

6,3 miljoner människor har uppmanats att lämna sina hem och fly undan stormen. Så sent som ett par timmar innan orkanvindarna började blåsa uppmanade guvernör Rick Scott de sista att lämna riskområdena.

- Om du har fått anvisningar om att lämna ditt hem så måste du göra det nu. Inte ikväll, inte om en timme. Nu. Tiden att fatta beslut håller på att rinna ut, sade Scott.

Enligt lokala myndigheter finns det en del människor kvar i de värsta riskområdena, så som Florida Keys. Det är oklart hur många det är frågan om.

Ungefär 70 000 människor har sökt sig till nödinkvartering, som saknar både all form av service och räddningspersonal. För de som stannat kvar har man poängterat att räddningsarbetare inte kan ta sig till området snabbt.

Irma förväntas nå ögruppen Florida Keys först, varefter orkanen drar vidare mot Cape Coral eller Fort Myers. Den tredje landstigningen torde ske i närheten av Tampa Bay.

"God bless everyone!"

Också USA:s president Donald Trump har uppmanat Floridabor att fly undan stormen.

Vid 6-tiden finsk tid skrev Trump på Twitter att kustbevakningen, katastrofmynidgheten FEMA och staten är beredda.

- Här kommer Irma. Må gud välsigna alla! skrev presidenten.

Jose undvek karibiska öar

Orkanen Jose, som rört sig i nästan samma område som Irma, verkar däremot inte har förorsakat den skada som man befarat, meddelar Frankrikes meteorologiska institut.

Jose gled förbi öarna Saint Martin och Saint-Barthélemy, som tidigare drabbats hårt av Irmas framfart, på 100 kilometers avstånd.

Sammanlagt 12 personer omkom och över tusen hus förstördes eller skadades på de två öarna då Irma drog över dem.

Källor: AFP, AP, Reuters, STT, Yle

Artikeln uppdaterad klockan 9.37: Irma är nu i kategori fyra på orkanskalan.

Läs mera:

Orkanen Irma piskade Kuba – delar av kusten under vatten

Det börjar nu komma uppgifter om vilka skador orkanen Irma har orsakat på Kuba. Samtidigt visar flygbilder enorm förstörelse på ön Barbuda.

Läs också