Hoppa till huvudinnehåll

Spänd väntan och beskyllningar inför krigsövningar i Östersjön

Östersjön är under nästan hela september månad skådeplats för omfattande militärövningar, där också Finland deltar. Aurora 17 är den största försvarsövningen i Sverige på över 20 år och sammanfaller med den ryska storövningen Zapad.

Både Zapad och Aurora har på grund av respektive upplägg väckt mycket debatt och spekulation. Sverige har bjudit in flera Nato-länder att medverka i Aurora, som i grunden är en nationell försvarsövning.

Ryssland har å sin sida beskyllts för att hemlighålla omfattningen och det egentliga syftet med Zapad-övningen. I bakgrunden ligger Rysslands annektering av Krim och kriget i Ukraina.

Sverige och Gotland i centrum

Den första övningen i ordningen är sannolikt också den minst spektakulära. Sjökrigsövningen Northern Coasts (8.-21.9) ordnas varje år i Östersjön under tyskt befäl. Sverige fungerar i år som värdland och övningen genomförs kring Gotland och längs den skånska kusten.

11 militärer går på en äng i full mundering och vapen i hand. I bakgrunden syns Visby ringmur.
Svensk militär övar på Gotland, september 2016. 11 militärer går på en äng i full mundering och vapen i hand. I bakgrunden syns Visby ringmur. Bild: EPA/SOREN ANDERSSON SWEDEN OUT Sverige,armeer,Visby,militärmanöver

Sammanlagt deltar 5 000 man och ett 50-tal fartyg från 16 länder. Finland deltar med 250 man och fem fartyg. Övningen har tidigare ordnats också i finländska vatten, senast år 2014.

Aurora: Sverige försvarar sig

Northern Coasts överlappar delvis den med svenska mått massiva Aurora 17-övningen (11.-29.9) där 19 000 man från alla försvarsgrenar avvärjer ett angrepp mot Sverige.

Det är den största övningen i sitt slag i Sverige på över 20 år och det är uppenbart att angreppet kommer österifrån.

En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014.
Svensk stridsbåt i Stockholms skärgård, oktober 2014. En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014. Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL stridsbåt

Aurora kulminerar i en kustförsvarsövning i Stockholms skärgård och kring Gotland. I övningen deltar också förband från USA, Frankrike, Danmark, Norge, de baltiska länderna och Finland.

- Det är helt logiskt, vi har varit tydliga med att vi bygger säkerhet i samarbete med andra, säger Sveriges tidigare försvarsminister Karin Enström (M).

Den finländska styrkan omfattar 300 man från armén, marinen och flygvapnet, plus helikoptrar och Hornet-plan.

Den svenska försvarsmakten har drivit en omfattande informationskampanj inför övningen, bland annat via Twitter.

- Under Aurora bygger vi ett starkare svenskt försvar, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén i en video på YouTube.

- Vi är i ett känsligt säkerhetspolitiskt läge, vi har en försämrad säkerhet i Östersjöområdet. Då är det viktigt att Sverige kan öva tillsammans med sina partners och vänner, säger Karin Enström.

Zapad väcker oro i Baltikum

Ryssland och Vitryssland ordnar vart fjärde år en gemensam storövning som går under namnet Zapad, eller Väst. Ryssland uppger att det handlar om en defensiv övning mot välutrustade "terrorister".

I årets övning (14.-20.9) medverkar flera truppförband och försvarsgrenar i västra Ryssland, Vitryssland, i den ryska enklaven Kaliningrad och på Östersjön. Förberedelserna har väckt oro både Polen, Ukraina och Baltikum.

- Vi är oroade över syftet med övningen och bristen på öppenhet kring den, säger Estlands premiärminister Jüri Ratas.

Ukrainas ledning oroar sig särskilt för att de ryska trupper som anlänt till Vitryssland kanske förbereder ett angrepp mot Ukraina norrifrån.

Expertkommentar: Arkady Moshes, Utrikespolitiska institutet

- Det finns ingen orsak till panik och jag ser inte heller någon större panik. Det syns en del upphetsad medieuppmärksamhet och intresse, och kanske en del frågor som väcker oro. Men jag tror inte att någon insatt förväntar sig det värsta som har föreslagits, alltså någon invasion eller kränkningar av NATO-länders territorium eller en ockupation av Vitryssland. Bland professionella militärexperter eller analytiker ser jag ingen tillstymmelse till panik.

- Det som oroar, med rätta, är kanske att övningen inte är speciellt transparent. Den mängd yttre observatörer man tillåter kommer inte att göra Rysslands eller Vitrysslands grannar nöjda. Men rädslan bland allmänheten beror på att det dras paralleller mellan ockupationen av Krim och invasionen av Georgien, som också skedde i samband med stora övningar. Men jag tror nog att det är att tänja de parallellerna lite väl långt.

- Zapad är inte en reaktion på Aurora, det är snarare åt andra hållet. De här ryska övningarna sker vart fjärde och vartannat år. Vartannat år ordnar Ryssland en stor övning och vart fjärde år sker den övningen tillsammans med Vitryssland. Det är nu nästan exakt fyra år sen den senaste övningen och den här tidpunkten har alltså varit känd före Krim och Ukraina, så det finns inte något överraskande med tidpunkten. Den hänger alltså inte direkt ihop med någon annan övning.

- Om man använder sig av logik från kalla kriget vet man att då ena sidan övar ska andra sidan också göra det, för logiken dikterar att förhöjd beredskap på den ena sidan ska mötas av förhöjd beredskap på den andra. Vi ser nu att vi är tillbaka i ett liknande läge som före 1991. Men det är inte heller överraskande. Vi har sett ökande upptrappning på bägge sidor om den här geopolitiska indelningen och ur det perspektivet är allt kring de här övningarna rätt logiskt.

- Zapad är en stor övning, men vi måste se den i rätt kontext. I Vitryssland verkar den ryska truppstorleken vara under 13 000 man. I östra Ukraina finns troligen en hel armékår, en bestående styrka på 40 000 man, som ingen höjer på ögonbrynen åt. Vi helt enkelt är vana vid att den är där. Så allt är relativt.

- Det är värt att komma ihåg att alarmismen om den här övningen började i Vitryssland. I januari började det varnas för att övningen kan innebära ett slut på ett självständigt Vitryssland, landet kan ockuperas och så vidare. Det stöder helt enkelt Vitrysslands pr. Man kan säga att det finns en risk för att Ryssland använder övningen för att göra något fel, invadera grannar eller ockupera landet. Sedan lovar regeringen att inget kommer att hända, vilket man sen kan bevisa då inget sådant händer. Det här kan sen användas i försöken att fortsätta normalisera relationerna västerut. Vi måste komma ihåg att alarmismen inte har börjat bland professionella militärer eller försvarsanalytiker i väst, utan härstammar från Vitryssland eftersom det stöder deras pr-kampanjer.


Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013.
Vitrysslands president Alexander Lukashenka (t v) och Rysslands president Vladimir Putin (t h) följde med den föregående Zapad-övningen år 2013. Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Aljaksandr Lukašenka,Vladimir Putin,Zapad

Militäralliansen Nato har flyttat mer trupper till Polen och Baltikum och uppmanat Ryssland till mer öppenhet kring Zapad.

- Transparens och förutsägbarhet minskar risken för missförstånd och incidenter, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg då han nyligen besökte Nato-trupper i Estland.

Ryssland uppger att 12 700 soldater deltar i Zapad, och påpekar att man därmed inte behöver bjuda in utländska observatörer.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013.
Sjöstridsövning under Zapad 2013 utanför Kaliningrad. Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Ryssland,manövrer,Zapad,militärövning

Enligt OSSE:s regelverk bör varje land bjuda in utländska observatörer till sådana militärövningar där antalet deltagande soldater överstiger 13 000 man.

Ryssland uppger att man trots allt har inbjudit ett antal utländska observatörer som får följa med en del av övningens slutskede.

Expertkommentar: Juhani Pihlajamaa, forskare på försvarshögskolan

- Ryssland över tillsammans med Vitryssland, övar på att verka tillsammans. För att göra det flyttar Ryssland en del styrkor till Vitryssland, precis som de har gjort tidigare eller som Vitryssland tidigare har flyttat truppförband för övningarna till Ryssland.

- Så vitt vi vet från olika källor i det här skedet är det inget konstigt med de här övningarna. De ser nästan identiska ut som tidigare övningar.

- Det att det har uppstått så mycket uppmärksamhet och till och med hysteri på en del fronter beror egentligen på ett ökat intresse. Man är mycket mer intresserade av det här än tidigare för att säkerhetspolitiska läget har förändrats efter Krim och Ukraina och blivit mer spänt. Därför är intresset så stort trots att övningarna i sig i princip är precis likadana som tidigare.

- Den största risken jag ser är att det kan ske olyckor. Man rör sig rätt nära varandra, då det är ungefär 150 kilometer mellan Gotland och Kaliningrad. Om Ryssland till exempel ökar sin flygaktivitet under övningen markant är det ett ganska kort avstånd med många plan i luften. Och så klart följer båda parterna med vad den andra håller på med, vilket också innefattar spaningsflyg. Då finns det en risk för kollisioner eller olyckor, men jag bedömer inte att det skulle finnas någon risk för att en sådan teoretisk situation skulle eskalera. Båda parterna är nog måna om att sköta sådant fredligt.

- Ryssland har ingen skyldighet att bjuda in observatörer men trots det har man bjudit in alla militärattachéer som är ackrediterade i Ryssland att följa med övningen. Samma inbjudan har också Vitryssland skickat, men dessutom separat bjudit in alla grannländer och Sveriges och Norges observatörer för att följa med den delen av övningen som ordnas i Vitryssland.


Experter i väst bedömer att det sammanlagda antalet deltagande trupper kan vara betydligt större. Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen beskriver Zapad som en renodlad styrkedemonstration.

- Över 100 000 man deltar i Zapad, sade von der Leyen enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Diplomati viktigare än någonsin"

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (blå) håller med om att Zapad-övningen sannolikt är mycket mer omfattande än vad Ryssland uppger. Över 100 000 man är ingen omöjlighet.

- Zapad verkar bestå av flera mindre övningar, som alla ingår i samma helhet, säger Niinistö.

Det är ovanligt att tre större krigsövningar sammanfaller i Östersjöregionen, men Niinistö betraktar det främst som ett sammanträffande. Alla tre övningar har presenterats för allmänheten och planerats i flera år.

Tillsvidare finns ändå inga tecken på någon militärpolitisk avspänning i Östersjöregionen, vilket oroar den långvarige svenske diplomaten och FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

- Självklart bör vi ta det på allvar. Vi har vår egen försvarsförmåga och vi samarbetar med olika parter, men nu är det också viktigare än någonsin att utveckla dialog och diplomati, konstaterar Eliasson.