Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals människor samlades i Sydney för att kräva könsneutral äktenskapslag

Massomröstning för samkönade äktenskap i Sydney.
Söndagens demonstration i Sydney lär ha varit den största i landet för att förespråka de samkönade parens rättigheter. Massomröstning för samkönade äktenskap i Sydney. Bild: EPA demonstrationer,Sydney,samkönat äktenskap,homokultur

Under söndagen samlades mer än 20 000 människor i Sydney i Australien för att kräva legalisering av samkönat äktenskap - bara några dagar innan en omröstning om frågan ska äga rum.

Den frivilliga postenkäten kommer att behandla den omtvistade frågan om Australiens äktenskapslag: huruvida samkönade äktenskap borde legaliseras eller inte.

Enligt organisatörerna var det frågan om landets största demonstration för de samkönades parens rättigheter, då en mångskiftande människoskara klädd i alla regnbågens färger förenades i hjärtat av Sydney för att begära jämlikhet.

Australien hör till de enda välutvecklade, engelskspråkiga länderna som inte har legaliserat samkönade äktenskap.

- Vi var häpna över den respons vi fick, säger Cat Rose från aktivistorganisationen Community Action Against Homophobia.

- Den styrka vi har uppvisat i dag kommer oss väl till pass för att kunna vinna den här kampen.

Oppositionsminister: Lagen måste ändras

Frågeformulären skickas ut nästa veckas tisdag, den 12 september. Resultaten förväntas vara klara under november månad.

Även om opinionsundersökningen är obindande förväntas ett slutligt "ja"-resultat leda till legaliseringen av samkönade äktenskap. Detta kunde vidare splittra landets regering, som leds av premiärminister Malcolm Turnbull.

Australiens oppositionsledare Bill Shorten sade att det är "lagen som måste ändras på, inte gay-samfundet."

Australiens oppositionsledare Bill Shorten tillsammans med sin fru Chloe.
Australiens oppositionsledare Bill Shorten var med under söndagens demonstration tillsammans med sin fru Chloe. Australiens oppositionsledare Bill Shorten tillsammans med sin fru Chloe. Bild: EPA Bill Shorten,Sydney,demonstrationer,samkönat äktenskap

- Vi har ett sista berg att bestiga innan vi kan få jämlika äktenskap att bli verklighet. Låt oss bestiga det tillsammans, i dag, sade Shorten.

Premiärminister: Rätten att få gifta sig är ett konservativt ideal

Malcolm Turnbull har sagt sig rösta för samkönade äktenskap.

- Alla är berättigade till en åsikt i den här frågan, sade Turnbull på söndagen i samband med de de liberala och nationella partiernas sammanträde.

- Många kommer att rösta "ja", liksom jag tänker göra, eftersom de tror på att rätten att få gifta sig är ett konservativt ideal - liksom vilken annan princip som helst.

Vi har ett sista berg att bestiga innan vi kan få jämlika äktenskap att bli verklighet. Låt oss bestiga det tillsammans, i dag.― Australiens oppositionsledare Bill Shorten

Turnbull talade i kontrast till partiets före detta ledare, tidigare premiärministern John Howard, som officiellt lanserade "nej"-kampanjen på lördag.

På nätsidan för Coalition for Marriage sade Howard i ett uttalande att "förändringar i sociala institutioner inte kan förekomma utan mer omfattande konsekvenser".

- Jag tror att det finns en konflikt här, mellan dem som strävar efter rätten till samkönade äktenskap och mellan dem som förespråkar barnens rättigheter.

- Och jag tycker att barnets rätt att ha en mamma och en pappa borde bevaras, sade Howard.

Min mamma skulle väldigt gärna ha en laglig svärson.― Stephen Madden, demonstrant i Sydney

Coalition for Marriage, den ledande kampanjen emot en könsneutral äktenskapslag, svarade inte på mediernas förfrågan om kommentarer.

I koalitionen ingår den kristna organisationen the Australian Christian Lobby och den grekisk-ortodoxa kyrkan i Australien.

Däremot sade "ja"-förkämpen Kerryn Phelps, före detta chef för The Australian Medical Association, att enkäten handlar om att återförena nationen.

- Det vi vill se är australienare som förenas för äktenskapsjämlikhet och rättvisa för alla medborgare, sade Phelps.

Två män ingår äktenskap
Två män ingår äktenskap Bild: Mostphotos / lev dolgachov samkönat äktenskap,könsneutralt äktenskap

Stephen och David: "Vi har varit förlovade i evigheter"

Demonstranterna Stephen Madden, 55, och David Long, 47, har varit tillsammans i 21 års tid och vill gifta sig.

- Vi har varit förlovade i evigheter, sade Long.

- Min mamma skulle väldigt gärna ha en laglig svärson, tillade Madden.

Sydney-sammanträdet efterträdde en liknande demonstration som ägde rum i Melbourne förra månaden. Enligt organisatörerna var 15 000 människor närvarande då.

Australien hör till de enda välutvecklade, engelskspråkiga länderna som inte har legaliserat samkönade äktenskap. Detta trots ett starkt understöd både av folket och majoriteten av lagstiftarna.

Text: Benjamin Cooper och Alison Bevege / Reuters