Hoppa till huvudinnehåll

Världscupprogrammet på skidor risas: ”Ser monotont ut”

Jessica Diggins tog VM-silver i sprint i Lahtis 2017.
Jessica Diggins tog VM-silver i sprint i Lahtis 2017. Jessica Diggins tog VM-silver i sprint i Lahtis 2017. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Jessica Diggins

De nordiska länderna gynnas under den kommande världscupsäsongen på skidor, anser Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm. Säsongen består främst av sprinttävlingar och lopp över tio eller femton kilometer.

Den fyrfaldiga VM-medaljören Jessica Diggins tar bladet ur mun i en intervju för norska NRK. Amerikanskan skulle gärna se flera kortare distanslopp och lagtävlingar i världscupen.

Den enda lagtävlingen på programmet är en sprintstafett i januari.

– Det är svårt att vara politiskt korrekt. Det är tråkigt att vi inte har ett enda femkilometerslopp eller en enda stafett under världscupsäsongen och endast en sprintstafett, säger Diggins.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm ger Diggins flankstöd.

– Det ser monotont och trist ut. Det känns konstigt under en OS-säsong. Jag undrar hur man ser på saken i olympiska kommittén, säger han.

Färre skrällar att vänta?

Världscupsäsongen inleds i Ruka i november och pågår till mars då finalveckoslutet i Falun äger rum.

Damerna har elva sprinttävlingar och fjorton tiokilometerslopp på programmet i världscupen. Utöver det finns det en skiathlontävling och ett 30-kilometerslopp på schemat samt den nio kilometer långa klättringen som avslutar Tour de Ski.

Herrprogrammet är i praktiken en kopia på damernas upplägg. Enda skillnaden är att man åker femton i stället för tio kilometer och 50 i stället för 30 kilometer.

– Programmet leder till färre överraskningar. De nordiska länderna gynnas i och med att Norge, Sverige och Finland är bra på tio och femton kilometer, förutspår Lindholm.

Jessica Diggins tror att Norge kommer att dominera än mer än vanligt under den kommande säsongen på grund av programmet.

– Då jag tog min första seger i världscupen kom representanter från alla nationer och sade att de var fantastiskt. Att det var kul. Idrott är spännande då allt inte är förutsägbart – då folk inte vet vad som kommer att ske, säger hon.

FIS låter TV-behovet styra

Internationella skidförbundet, FIS, försvarstal har gått ut på att mindre variation i världscupprogrammet gör grenen mer lättillgänglig för den TV-publiken.

– Ska TV-kanalerna verkligen styra så mycket? Man håller på att förstöra skidsporten, som traditionellt varit mångsidig. Det känns konstigt, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport