Hoppa till huvudinnehåll

Alzheimer - ett stilla försvinnande

Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård.
Julie Rubow & Bjørn Jacobsen. Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård. Bild: Lars Schou Yle Fem,dokumentärprogram,Bjørn Jacobsen

Ett stilla försvinnande är en tvådelad dokumentär om Bjørn Jacobsen som 49 år gammal drabbas av Alzheimer. Dokumentärfilmaren Per Wennick har under ett års tid följt Bjørn och hans familj – ett år med ett stilla försvinnande.

Till familjen hör frun Julie och parets tre pojkar. Bjørn har gjort en framgångsrik karriär i bankvärlden men mitt i livet slår demenssjukdomen till och börjar sakta försämra både hans minne och tal.

Redan ett och ett halvt år innan diagnosen hade familjen börjat märka en förändring där Bjørn deltog allt mindre i diskussionerna kring middagsbordet.

På semestrar märkte man också att hans engelska hade blivit sämre trots att det var hans arbetsspråk.

Till en början trodde man att symptomen var stressrelaterade. Men med tiden blev det allt svårare för Bjørn att klara jobbet som bankdirektör med cirka 300 underordnade.

Efter välbehövlig sjukledighet inleddes en neurologisk undersökning där det framgick att han drabbats av Alzheimer.

- Ett stilla försvinnande är berättelsen om hur en allvarlig sjukdom kommer in i familjens liv och hur det är att förlora sin man och pappa mer och mer för var dag. Den sorg, chock och förtvivlan som familjen känner går inte att ta miste på, varken hos Bjørn, Julie eller barnen. Men det är också en berättelse om kärlek och familjebandens kraft när det är som allra svårast, berättar Per Wennick för DR.

Vi får bland annat följa med Bjørn på olika undersökningar och också när han, tillsammans med Julie, får advokatrådgivning för de olika scenarier som väntar.

Familjen besluter också, trots sjukdomen, att realisera drömmen att renovera gården Nybjerg Mølle där Bjørn bott som barn.

Bjørn Jacobsen under en undersökning av hjärnan.
Bjørn under en av många undersökningar. Bjørn Jacobsen under en undersökning av hjärnan. Bild: Lars Schou Yle Fem,dokumentärprogram,Bjørn Jacobsen
 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också