Hoppa till huvudinnehåll

Alzheimer - ett stilla försvinnande

Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård.
Julie Rubow & Bjørn Jacobsen. Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård. Bild: Lars Schou Yle Fem,dokumentärprogram,Bjørn Jacobsen

Ett stilla försvinnande är en tvådelad dokumentär om Bjørn Jacobsen som 49 år gammal drabbas av Alzheimer. Dokumentärfilmaren Per Wennick har under ett års tid följt Bjørn och hans familj – ett år med ett stilla försvinnande.

Till familjen hör frun Julie och parets tre pojkar. Bjørn har gjort en framgångsrik karriär i bankvärlden men mitt i livet slår demenssjukdomen till och börjar sakta försämra både hans minne och tal.

Redan ett och ett halvt år innan diagnosen hade familjen börjat märka en förändring där Bjørn deltog allt mindre i diskussionerna kring middagsbordet.

På semestrar märkte man också att hans engelska hade blivit sämre trots att det var hans arbetsspråk.

Till en början trodde man att symptomen var stressrelaterade. Men med tiden blev det allt svårare för Bjørn att klara jobbet som bankdirektör med cirka 300 underordnade.

Efter välbehövlig sjukledighet inleddes en neurologisk undersökning där det framgick att han drabbats av Alzheimer.

- Ett stilla försvinnande är berättelsen om hur en allvarlig sjukdom kommer in i familjens liv och hur det är att förlora sin man och pappa mer och mer för var dag. Den sorg, chock och förtvivlan som familjen känner går inte att ta miste på, varken hos Bjørn, Julie eller barnen. Men det är också en berättelse om kärlek och familjebandens kraft när det är som allra svårast, berättar Per Wennick för DR.

Vi får bland annat följa med Bjørn på olika undersökningar och också när han, tillsammans med Julie, får advokatrådgivning för de olika scenarier som väntar.

Familjen besluter också, trots sjukdomen, att realisera drömmen att renovera gården Nybjerg Mølle där Bjørn bott som barn.

Bjørn Jacobsen under en undersökning av hjärnan.
Bjørn under en av många undersökningar. Bjørn Jacobsen under en undersökning av hjärnan. Bild: Lars Schou Yle Fem,dokumentärprogram,Bjørn Jacobsen

Orginaltitel: En stille forsvinden (Danmark)
2 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: DR / Nordvision

  • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

    Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

    En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

  • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

    Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

    Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också