Hoppa till huvudinnehåll

Det bubblar av nordiska kontakter i Åbo

bubbelfotboll i åbo
bubbelfotboll i åbo Bild: Yle / Peter Karlberg bubbelfotboll

Det bästa är att få träffa ungdomar från de andra nordiska länderna och att skapa långvariga kontakter, anser Eirik Fluge Hole från Bergen. Och att spela bubbelfotboll!

Trots det lever Fluge Hole och de andra vänortsungdomarna inte i någon egen bubbla, utan de är mycket intresserade av kontakter.

Den här veckan deltar 24 nordiska elever i de nordiska vänorternas ungdomskonferens i Åbo.

- Det heter högtidligt konferens, men huvudsaken är nog att ungdomar från de olika länderna ska hitta varandra, förklarar Carola Mattsson, som är en av arrangörerna.

Åbo domkyrka och Katedralskolan speglas i Aura å.
Katedralskolans elever är aktiva i vänortsarbetet. Åbo domkyrka och Katedralskolan speglas i Aura å. Bild: YLE/Linus Hoffman Åbo,Katedralskolan i Åbo,Aura å,Åbo domkyrka,katedralskolan

Sammanlagt deltar ett 50-tal unga och lärare från Åbo och Åbos vänorter Göteborg, Bergen och Århus i konferensen. Dessutom finns det ungdomar från danska skolor i tyska Flensburg, eller Sydslesvig.

- Man får så mycket kontakter med andra unga, säger Sari Marie Andersen från Århus. Min kompis och jag var med redan i fjol, och vi ville gärna komma igen.

"Vi är en del av det nordiska"

Men trots att de här ungdomarna gärna arbetar för det nordiska och för ungdomskontakter, så är intresset i Danmark inte lika stort bland alla.

- Jag är intresserad av det nordiska för att jag är en del av det, och vet så lite om det, Anna Nyström från Göteborg. Dessutom kom jag med för att vi kan lära oss av varandra och lära oss förstå varandra bättre.

- Vi hoppas få uppleva mycket och få många nya vänner, intygar Tea Sofie Gjesdal från Bergen.

Suomi Finland 100 logotyp
Suomi Finland 100 logotyp Bild: Statsrådets kansli Finland 100,Finland,Logotyp

Under konferensveckan i Åbo arbetar eleverna i tre olika grupper. Temana är: Finland 100 år, hälsa och välmående, och hamnen som central punkt i vänorterna.

- Jag är i hamngruppen, för jag tyckte det var intressant att Åbo och Göteborg har hamnen som en gemensam nämnare, säger Christoffer Nilsson från Sverige. Vi har mycket att lära av varandra.

På fredag presenterar grupperna sina resultat för varandra.

Vänortsarbetet och det nordiska är viktigt för Åbo

Som värdar under veckan fungerar 23 studerande från Katedralskolan, Åbo yrkesinstitut. och också från finska gymnasier i Åbo.

- Fler skulle ha velat komma med, men vi har studentskrivningar som börjar just den här veckan i gymnasierna, så det sållade bort en del, säger Mattsson.

Vänorternas ungdomskonferens har ordnats sedan 1996, så att unga i ålder 17-19 år i tur och ordning träffas på någon av de fem orterna. Nästa år samlas man i det danskspråkiga Sydslesvig.

- Vänortsarbetet och det nordiska är viktigt, säger chefssekreterare Annika Jensén vid Åbo stads bildningssektor. Förutom de här ungdomskonferenserna har vi i många år haft lägerskolor där niondeklassare från våra vänorter deltar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland