Hoppa till huvudinnehåll

Dubbla silver för IF Raseborg i FM i mångkamp

Två flickor med silvermedaljer i händerna. De är klädda i svart-orangefärgade.
Sandra Björklöf (t.v) och Saimi Lupala med FM-medaljerna i silver. Två flickor med silvermedaljer i händerna. De är klädda i svart-orangefärgade. Bild: Minna Kyttälä Västnyland,friidrott,mångkamp,Raseborg,if raseborg

FM i mångkamp för juniorer avgjordes i Hyvinge och Riihimäki under veckoslutet. Saldot för IF Raseborg blev två silver i klassen F14.

Saimi Lupala och Sandra Björklöf stod för utmärkta prestationer vid FM i mångkamp för F14 i Hyvinge.

Enligt förhandsstatistiken fanns det goda möjligheter till medalj i såväl lagtävlingen som för Saimi individuellt och dessa förväntningar kom på inget sätt på skam.

Personbästa

I första grenen 80 meter häck gjorde Sandra ett stabilt lopp och klockades för tiden 13,16, medan Saimi löpte nytt personbästa med 13,47.

Nya personliga rekord blev det också för båda flickorna i längd, där Saimi hoppade 484 och Sandra 449.

Spjut brukar vara en utmanande gren i mångkamp då man har endast tre försök och här stannade flickorna en bit från sina rekord. Saimi kastade som bäst 28.72, medan Sandra noterades för 23.69.

Detta gav dock extra kämpaglöd till nästa gren och i höjd hoppade Sandra igen nytt personligt rekord med 148, medan Saimi med sina 160 stannade endast en centimeter från sitt personbästa, som hon noterade vid individuella FM i Karis för ett par veckor sedan.

Hård kamp om tätplaceringarna

Ställningen inför avslutande 800 meter var därmed delikat. Saimi låg i den individuella tävlingen på fjärde plats, men med alla chanser att avancera två placeringar.

I lagtävlingen var bronsmedaljen i praktiken säkrad, men även här fanns möjlighet att passera Hyvinkäänseudun Urheilijat som nu låg på andra plats.

I båda fallen lyckades flickorna i sitt uppsåt - Saimi tog med tiden 2.27,23 en överlägsen grenseger och steg till andra plats individuellt, medan Sandra med sina 2.52,42 säkrade silvermedaljen i lagtävlingen.

Säsongen snart slut

Saimis slutpoäng blev 2307, vilket var nytt personligt rekord med nästan 200 poäng. Sandra slutade individuellt på 15:e plats och även hennes totalsumma 1866 poäng var nytt personbästa.

Segern i tävlingen gick till Saga Vanninen från Tampereen Pyrintö med 2760 poäng, vilket är en av de bästa noteringarna i F14 femkamp genom tiderna. Tammerfors tog också en klar seger i lagtävlingen.

F/P-åldersklassernas säsong för IF Raseborgs del avslutas med sommarens sista klubbmästerskap torsdag 14.9 på Karis centralidrottsplan och med säsongavslutning lördag 16.9 på samma ställe.

Text: Glenn Lignell

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs också