Hoppa till huvudinnehåll

Gamla vattenverket i Nickby blir konferens- och utbildningscentral

Gamla vattenverket i Nickby
Gamla vattenverket i Nickby rustas upp. Gamla vattenverket i Nickby Bild: Sibbo kommun Vattenverk,Sibbo,Nickby,byggnader,betongbyggnader,vattenverk

Det gamla vattenverket i Östanåparken i Nickby byggs om till konferens- och utbildningscentral. Arbetslösa deltar i projektet via Samkommunen för yrkesutbildning i mellersta Nyland, Keuda.

Den gamla vattenverksbyggnaden på före detta Nickby sjukhus område står för tillfället öde.

Nu ska det byggas om till konferens- och utbildningscentral med kafé. Det görs till stor del med hjälp av arbetslösa som ingår läroavtal vid Keuda.

Saneringen beräknas ta högst fyra år. Keudas teknologi- och byggnadstjänster och Sibbo kommun har ingått ett samarbetsavtal för åren 2017 till 2020.

- Ett sådant här icke-brådskande renoveringsprojekt är en utmärkt inlärningsmiljö för våra elever, säger samkommunsdirektör Hannu Laurila i kommunens pressmeddelande.

Gamla vattenverket i Nickby
Gamla vattenverket i Nickby Bild: Sibbo kommun Vattenverk,Sibbo,Nickby,byggnader,betongbyggnader,vattenverk

Det är i praktiken verksamhetscentralen Vägskälet som ansvarar för projektet genom att erbjuda både unga och vuxna Sibbobor rehabiliterande arbetsverksamhet och läroavtalsstudier.

Målet är att bättre svara på både unga och vuxna långtidsarbetslösas sysselsättningsbehov.

Centralen kommer också att sköta konferens- och utbildningscentralens verksamhet när den blir färdig.

Läroavtal utan lön

I projektet används så mycket elevarbete som möjligt genom läroavtal och de möjligheter som det nya utbildningsavtalet ger år 2018.

När eleven studerar med utbildningsavtal är eleven inte anställd och får ingen lön.

Utbildningsavtalet är en följd av yrkesutbildningsreformen och ersätter det nuvarande systemet med inlärning i arbetet.

Keuda erbjuder utbildnings- och utvecklingstjänster för studerande och för arbetslivet. Samkommunen har verksamhetsställen i Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sibbo, Tusby och Helsingfors.

I dag studerar omkring 7 000 unga och vuxna vid Keuda.

Läs också