Hoppa till huvudinnehåll

Imponerad Signeul: ”Vi har en av världens bästa"

Anna Signeul.
Anna Signeul inleder sin tid som finländsk förbundskapten med två träningslandskamper mot Portugal. Anna Signeul. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen Anna Signeul

Världsklass längst bak och längst fram. Anna Signeul är övertygad om att Finland har spets i landslaget när VM-kvalet startar om en dryg månad.

Finland missade sommarens fotbolls-EM i Nederländerna. I stället fick man se på när bland annat Skottland spelade slutspelsfotboll.

Nu har Skottlands mångåriga tränare Anna Signeul avslutat det kapitlet. Sedan en vecka tillbaka har hon arbetat som finländsk förbundskapten för damlandslaget.

Nu är första truppen uttagen. Signeul är imponerad av det lilla hon har hunnit se på nära håll.

– Jag har fått lite grepp om allt och jag är imponerad. Nivån är väldigt hög, framför allt hur bra spelarna är tekniskt. Det bådar jättegott för framtiden, säger hon till Yle Sporten.

"Spelarna är mycket ambitiösa"

Truppen till bortalandskamperna mot Portugal (16 och 19 september) innehåller nästan bara bekanta ansikten. Signeul tycker att det ser bra ut.

– Vi har en världens bästa målvakter i Tinja-Riikka Korpela. Det betyder så otroligt mycket. I Linda Sällström har vi en av Europas bästa anfallare. Hon är snabb, stark och direkt i sitt spel. Det är en väldigt bra start. Det är egentligen bara på ytterbacksplatserna och yttermittfältet som vi saknar lite konkurrens.

Den 22 oktober startar VM-kvalet hemma mot Serbien. Tiden är knapp. Enligt Signeul blir den här samlingen mycket viktig.

– Först och främst ska vi hitta vårt spelsätt. Jag ska framföra mina synpunkter och sedan ska vi träna på det i matcherna. Men det är också viktigt att lära känna spelarna utanför planen. Jag vet att de är mycket ambitiösa och vill nå långt med sin fotboll.

Tinja-Riikka Korpela.
Tinja-Riikka Korpela vaktar till vardags målet i Bayern München. Tinja-Riikka Korpela. Bild: imago/DeFodi/ All Over Press Tinja-Riikka Korpela

"Ska ha nio poäng efter tre matcher"

Signeul vill snabbt hitta en spelstil som bygger på ett aggressivt försvarsspel, där man ska vinna tillbaka bollen så snabbt som möjligt, och ett varierat anfallsspel. Offensivt ska både snabbare omställningar och ett lugnare spel via mittfältet betonas.

– Vi har kvaliteter för båda delarna. Spelarna är snabba och har dessutom idéer med bollen. Jag vill ha spelare som har bra bollkontroll samt vågar spela fotboll. Vi ska inte bara köra med kontringsspel. Vi ska utnyttja den teknik som vi har.

Vilka förväntningar ska man ha på landslaget?

– Vi fick nästan precis som vi ville i kvallottningen. De tuffa matcherna spelas nästa år. Vi ska ha nio poäng efter de tre första matcherna – även om man inte ska ta ut något i förskott. Det är alltid tufft mot lag som parkerar bussen.

– Fram till kvalstarten behöver vi hitta svar på frågor. Jag vill snabbt sätta en startelva, så att spelarna får chans att lära känna varandra. Tiden är knapp och om en månad ska vi ta tre poäng mot Serbien, men det ska bli jättekul.

Finlands VM-kvalprogram:

2017:
22 oktober: Finland–Serbien (Helsingfors)
26 november: Finland–Israel (Helsingfors)

2018:
22 januari: Israel–Finland
6 april: Finland–Spanien
8 juni: Finland–Österrike
12 juni: Serbien–Finland
31 augusti: Spanien–Finland
4 september: Österrike–Finland