Hoppa till huvudinnehåll

Kaos i Danmark – EM-silverlaget strejkar: "Är så irriterande"

Danmark, EM 2017.
Danmark tog EM-silver i somras. Nu vägrar spelarna att samlas med landslaget. Danmark, EM 2017. Bild: All Over Press Danmarks damlandslag i fotboll

En stor konflikt har blossat upp mellan det danska fotbollsförbundet och damlandslaget. EM-spelarna strejkar och vägrar att träffa den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldts.

Sommarens EM-slutspel blev en stor succé för Danmark. Det blev till och med historiskt.

För första gången nådde damlandslaget en stor final, men väl där blev det stryk mot hemmanationen Holland. Trots den framgången är inte allt frid och fröjd i Danmark.

Efter EM har en stor konflikt blåst upp mellan det danska fotbollsförbundet DBU och spelarföreningen gällande ett nytt avtal. De danska spelarna kräver att de ska betraktas som anställda under landslagssamlingarna, men det vill inte DBU acceptera av ekonomiska skäl.

Brinner i knutarna

I söndags förhandlade parterna, men det har inte framkommit om man kom närmare en lösning. Därför dök inte EM-spelarna upp när landslaget skulle samlas i dag i Horsens under den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldts ledning.

Spelarna strejkar – och nu brinner det i knutarna. På fredag är det tänkt att Danmark ska spela en landskamp mot Holland och på tisdag nästa vecka startar VM-kvalet mot Ungern.

– Det är en så irriterande situation som DBU har skapat. Vi vill så gärna spela matcher efter EM, men det måste finnas ett kollektivavtal först, säger Line Røddik till Ekstrabladet.

Större omkostnader

DBU har tidigare erbjudit spelarna att fortsätta med det förra avtalet tills ett nytt är klart. Det går spelarna inte med på.

Enligt DBU skulle förbundets omkostnader bli fem till tio gånger större om spelarna får igenom sina krav.

Danmark startar alltså VM-kvalet nästa vecka mot Ungern. De övriga lagen i gruppen är Kroatien, Sverige och Ukraina.