Hoppa till huvudinnehåll

Polisutredning av diskriminering i växthus i Närpes drar ut på tiden

Rader av tomatplantor i ett växthus.
Polisen utreder ett fall om misstänkt diskrimiering i arbetslivet i ett växthusföretag i Närpes. Arkivbild. Rader av tomatplantor i ett växthus. Bild: YLE / Hanna Othman tomat,odling,växthusodling,odlingsmetoder,lindbergs trädgård

Förundersökningen om misstänkt diskriminering i arbetslivet på ett växthusföretag i Närpes är inte klar än.

Det drar ut på tiden eftersom förhör med bland annat de målsägande måste göras på kvällar och helger på grund av deras arbete dagtid.

Åtminstone en av de målsägande arbetar kvar på företaget i fråga.

- Vi har en utredare som arbetar med det här på heltid och det här fallet har hög prioritet. Förundersökningen ska vara klar i höst, säger överkommissarie Thomas Skur på Österbottens polisinrättning.

Polisen undersöker fallet som diskriminering i arbetslivet. Företaget misstänks ha diskriminerat utländska arbetstagare.

Tomater hänger i klasar på plantor i växthus
Tomater hänger i klasar på plantor i växthus Bild: Louise Bergman växthus,växthusodling,tomat,tomatodling

Hot om indragna uppehållstillstånd

De målsägande har anmält arbetsgivarna på ett växthusföretag i Närpes för bland annat oregelbundna arbetstider, förbud mot pauser, försenade löneutbetalningar och hot om indragna uppehållstillstånd.

- Vi arbetade så mycket som arbetsgivaren ansåg var nödvändigt. Om man jobbat från klockan 7 till 16 och sedan åkte hem, kunde de ringa och säga att man skulle komma tillbaka för att det fanns mera arbete, sa en tidigare anställd i en intervju med Svenska Yle i juni.

Växthusföretaget har närmare 20 anställda. Det är oklart hur många av dem som utsatts för eventuell diskriminering.

Under de senaste tio åren har allt fler utlänningar fått jobb i växthusen i Närpes. I dag arbetar cirka 900 utlänningar i växthusbranschen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten