Hoppa till huvudinnehåll

Så här går det när du kör med en säck över huvudet

För att skapa en uppfattning om hur dumt och farligt det är att köra med blicken borta från trafiken testade X3M Fokus att köra med en säck över huvudet i några sekunder.

- Det var hemskt att inte själv ha kontroll över när jag ser vägen, säger Dan Granqvist, som är en av dem som körde med säck över huvudet. Se videon!

I det här fallet var det alltså ofrivilligt att inte se vägen, men när du tittar på mobilen är effekten den samma.

- För mig blev det väldigt konkret hur farligt det är att inte se på vägen framför mig medan jag kör, säger en skärrad Dan.

Under testet, som utfördes på en stängd bana, satt bilskolläraren Johan Hurmerinta brevid med koll på pedalerna.

- Att tala i telefonen är inte det farligaste, utan det är det här med sociala medier och att skriva meddelanden som är otroligt farligt, säger Johan.

Metoden var så effektivt att Johan funderar på att börja använda sig av vårt test i sin utbildning av nya förare.

Mobilsurfande bakom ratten är farligt men vanligt

Om du tittar på mobilen medan du kör är det fyra gånger större risk att du råkar ut för en olycka. Ändå erkänner en tredjedel av finländarna att de läser meddelanden vid ratten.

Förr ansågs det farligt att prata i telefon medan man kör bil, men nu är skärmen den nya boven. Dessutom är den farligare än ett telefonsamtal bakom ratten.

- När du kör och ringer har du åtminstone ögonen på trafiken, men när du ser ner på en skärm tappar du fokus i flera sekunder, säger Petri Jääskeläinen på Trafikskyddet.

Många känner sig tvungna att se på telefonen, också när de kör, säger Petri.

Två av fem förare säger också att de hamnat i en farosituation för att de använt mobilen i trafiken, enligt Trafikskyddets undersökning.

"En växande trend vi inte vill ha "

I Finland finns det ingen exakt statistik på hur många olyckor som sker på grund av att föraren tittar på sin telefon. Trafikskyddet uppskattar ändå att mobiltelefonen har varit en olycksfaktor i tre till fyra dödsfall i trafiken årligen.

På Trafikskyddet försöker man med kampanjer som ”När du kör, kör” få finländare att inse allvaret.

- I USA talar man redan om en epidemi, eftersom mobiltelefonen är en olycksfaktor i 3500 dödsfall årligen. Det här är en trend vi inte vill se i Finland, säger Jääskeläinen.

Busschaufför som mobilsurfade omkom

I fredags blev det klart att den busschaufför som i slutet av augusti dog i en krock på Västerleden i Helsingfors hade använt sin surfplatta medan han körde.

Därför hade han inte varit uppmärksam på trafiken, säger polisen.

Testet utfördes under kontrollerade former på en stängd bana. Testa inte det själv.