Hoppa till huvudinnehåll

Svensk penninginsamling för knivattacksoffret Hassan Zubier

Hassan Zubier på plats på Salutorget för den tysta minuten.
Hassan Zubier på plats på Salutorget under en minnesstund. Hassan Zubier på plats på Salutorget för den tysta minuten. Tyst minut,Salutorget (Åbo),Knivattack i Åbo 2017,Minnesstund,hassan zubier

Den svenska volontärorganisationen Vård på Centralen har kört igång en penninginsamling för Hassan Zubier, som grep in under knivattacken i Åbo och själv blev knivhuggen.

Zubier volontärarbetade tidigare själv för organisationen.

Zubier försökte hjälpa det första offret under knivattacken i Åbo den 18 augusti och blev sedan själv attackerad av gärningsmannen. Zubier blev knivhuggen i nacken, axeln och bröstet och kommer troligen att vara rullstolsburen resten av sitt liv.

Vård på Centralen skriver på sin Facebooksida att man vill hjälpa Zubier, som skadat sig för att han osjälviskt riskerat sitt liv för någon annan. Organisationen bidrar med volontärbaserad vård för flyktingar i Sverige.

Blommor och ljus på Salutorget i Åbo.
Blommor och ljus på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström Knivattack i Åbo 2017

- Jag är ingen hjälte, jag är en medmänniska som inte vänder bort huvudet. Jag gjorde det som jag hoppas att många fler kunde: Att finnas där för folk som behöver hjälp, sade Zubier själv till Svenska Yle tidigare.

Zubier är bosatt i Sverige och är brittisk medborgare, men borde också vara berättigad till ersättning från Statskontoret i Finland, som Yle Åboland tidigare rapporterade om.

Åbo Underrättelser var först ute med nyheten i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland