Hoppa till huvudinnehåll

Alexandra svarar på frågor om läkeörter och ätliga blommor

Elin Skagersten-Ström, Alexandra De Paoli och Christina Staffans
Örtvandring i Strömsös trädgård med Elin Skagersten-Ström och Alexandra De Paoli. Strömsös producent Christina Staffans (t.h) förmedlar tittarnas frågor direkt från telefonen. Elin Skagersten-Ström, Alexandra De Paoli och Christina Staffans Bild: Elisabeth Morney, Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Alexandra De Paoli,christina staffans

I livesänding på facebook igår gjorde Alexandra De Paoli en örtvandring med Elin Skagersten-Ström.

Vandringen gick från Strömsös trädgård till framsidan av karaktärshuset på Strömsö. Bland annat dessa läkeväxter och ätliga blommor pratades det om:

Ringblomma

Härligt gul eller orange lyser den ätliga ringblomman som kan piffa upp vilken måltid som helst. Den är inte bara festlig och god att äta. Den motverkar också hudproblem, som till exempel torr hud, sprickor i huden, torra fläckar, psoriasis och är bra i spädbarnsvård.

Det du behöver är två ingredienser och två veckors tid för att tillverka en hudvårdslotion.

Plocka ringblommorna när det är soligt och varmt. Sätt dem i en glasburk och häll över kallpressad rypsolja. Låt dra i 2 veckor.

Sila bort blommorna. Oljan är klar att användas som en hudlotion för hela kroppen, men i synnerhet på torra hälar, eksem eller annan torr hud.

Krasse

Krasseblommans smak är stark och lite bitter och påminner om pepparrot. Krassen är bra för matsmältningen. De motverkar gasbildning och trög mage. Krassen kan användas färsk eller i ett örtsalt.

Fröna liksom bladen är ätliga, så man kan använda både slingerkrasse och smörgåskrasse på sitt frukostbröd. Fröna kan man lägga in och använda som kapris.

Att äta blommor är inte bara gott. De är även godis för ögonen.

Johannesört

Det finns garvämne i johannesört som gör att den inte smakar så bra i maten, men däremot är den en bra läkemedelsört.

På johannesörtens blommor finns små svarta prickar. Det är körtlar som är fyllda med eterisk olja, som innehåller ämnet hypericin.

Ämnet har liknande verkan som prozac och dämpar nedstämdhet.

Så om man känner sig nerstämd kan man få hjälp av att dricker te av johannesört eller inmundigar en tinktur.

Alexandra poängterar dock att om man lider av depression ska man inte självmedicinera sig, utan uppsöka professionell hjälp.

Man bör undvika johannesört om man är gravid eller äter hormonbaserad medicin som till exempel p-piller. Om man känner sig tveksam bör man rådfråga en läkare.

Om man däremot lider av humörsvängningar då årstiderna växlar och blir lite trött då mörkret lägger sig på höstarna, kan man gärna pröva att dricka te på johannesört.

Helt ofarligt är det att använda en olja gjord på johannesört för att lindra muskelvärk. Man bara stryker några droppar på huden.

Johannesörtsoljan gör dock huden mer känslig för solljus.

Kärleksört

Både den trädgårdsodlade och den vilda varianten av kärleksört fungerar på samma sätt. De brukar kallas Nordens motsvarighet till aloe vera för att den är sårläkande.

Man kan få ett sår att sluta blöda genom att klämma fram lite vätska från kärleksörtens blad och lägga bladet på såret. Garvämnet gör att hudens vävnad drar ihop sig.

Ifall man vill ha mycket kärleksört kan man klippa av några blomstjälkar och sätta dem i vatten inomhus. Om man byter vatten varje vecka står sig blommorna hela vintern och får dessutom rötter. Då kan man plantera dem i trädgården följande vår.

Rönnbär

Rönnbär är inte bara sura. De är beska också. Det beska i rönnbären är ett bitterämne som är bra för matsmältningen.

Det sura är c-vitamin. Dessutom finns organiska syror som hjälper kroppen att ta upp den rikliga mängd c-vitamin som finns i bären.

Te av rönnbär är bra mot gikt och urinvägsinfektioner. Man behöver ungefär en klase bär till en liter vatten. Rönnbären torkar bra inomhus utbredda på tidningspapper.

Nypon

Nypon är vår mest c-vitaminrika växt. En apelsin innehåller ungefär 54 mg c-vitamin per 100 gram.

Ett torkat nypon innehåller 370 mg c-vitamin och färska nypon innehåller 1200 – 2000 mg c-vitamin per 100 gram.

Nypon innehåller också bioflavonoider vilka är inflammationshämmande och stärker blodkärlen. Nypon är således bra för reumatiker, hjärt- och kärlsjukdomar och om man lider av åderbråck.

Nyponens frön innehåller omega 3, men är beklädda med brännhår som gör dem obehagliga att äta eftersom det kan börja klia i halsen eller på huden.

Urkärnade nypon kan man torka i rumstemperatur. De torkade nyponen kan man mala och använda 1 tsk om dagen som kosttillskott på frukostgröten eller i en smoothie.

Läs också

Om Strömsö

 • Strömsö intro

  Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

 • Strömsö villan

  I huset spelas det mesta av Strömsö in. Här finns verandan, salen, ett kök, ett bibliotek, ett hobbyrum samt regirum, klipprum och kostymavdelning. Då tv:n flyttade in här hade huset stått obebott sedan 1960-talet och det behövdes en riktig grundrenovering för all teknik och att göra huset vinterbonat.

 • Strömsö park och strand

  Hur Strömsö såg ut i slutet av 1800-talet.

  Strömsö är en gammal sommarvilla som kom till 1852, vid tiden då den nordiska sommarvillakulturen tog fart. I parken växer lönn, lind, ek, björk, asp, ask. De äldsta träden är från slutet av 1800-talet. Simbryggan nere vid stranden är på samma plats där ångbåtsbryggan låg förr.

 • Strömsö bastu

  År 2006 renoverades strandbastun på Strömsö. Johan Ångerman, timmerman och byggnadsarkitekt ledde arbetet. Midsommarveckan 2014 (18.6.) byggs en helt ny stockbastu. Bygget direktsänds på Svenska.yle.fi.

 • Strömsö iskällare

  Iskällaren på Strömsö användes förr i tiden som kylskåp. Då lyfte man in isblock under vintern som gjorde att källaren hölls kall även på sommaren. Nu använder vi iskällaren som inspelningsutrymme.