Hoppa till huvudinnehåll

Apa fick inte upphovsrätt till sin selfie

Selfie tagen av makakiapan Naruto.
Selfie tagen av makakiapan Naruto. Fotografen David Slater fick upphovsrätt till bilden 12.9.2017 i en amerikansk domstol. Selfie tagen av makakiapan Naruto. Bild: Creative Commons/Wikimedia/Caters News Agency Ltd/ David Slater från 12.9.2017 Selfie

Makakiapan Naruto har förlorat den två år långa rättstvisten om upphovsrätten till en selfie som den tog i den indonesiska djungeln.

Det rapporterar BBC.

Naruto tog bilden 2011 med den brittiska fotografen David Slaters kamera.

Senare förde djurrättsorganisationen Peta saken till domstol för den ansåg att pengarna från publiceringen av bilden borde gå till apan Naruto och inte till Slater.

En amerikansk domstol har nu beslutat att upphovsrätten inte kan utvidgas till att gälla också djur.

Fotografen donerar intäkter till djurskydd

Slater har lovat att donera en fjärdedel av eventuella kommande intäkterna från att sälja apans selfie till djurskyddsföreningar som skyddar Narutos och andra makakiapors livsmiljö.

Enligt Slater har intresset för selfien redan hjälpt djur i Indonesien.

- Narutos selfie har fört med sig en massiv internationell diskussion om behovet av att utsträcka grundläggande rättigheter också till djur säger Petas advokat Peta Jeff Kerr.

- Det här för djurens egen skull, inte i relation till hur de kan exploateras av människor.

Källa: FNB, BBC

Läs mera:

Apselfie ledde till upphovsrättstvist

Wikipedia har råkat i en underlig upphovsrättstvist, som gäller en selfie tagen av en apa. Bilden togs år 2011 då en makaka-apa stal David Slaters kamera i Indonesien och råkade ta en perfekt selfie på sig själv.

Läs också