Hoppa till huvudinnehåll

Botnia Marin slår sig in på nya exportmarknader

Botnia Marins båtvarav i Malax.
Nästan klara båtar vid Botnia Marins båtvarav i Malax. Botnia Marins båtvarav i Malax. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund botnia marin

De österbottniska små och medelstora företagen satsar på export. Ett företag som verkligen gått in för att exportera sina varor är Botnia Marin i Malax. Uppemot 90 procent av företagets glasfiberbåtar går på export.

- Hela affärsiden bygger på export. Tanken har aldrig ens varit att klara sig på den finska marknaden, säger Robert Carpelan som har hand om försäljningen vid Botnia Marin.

Främst exporteras båtarna till Sverige, Norge, Frankrike och England. Men också så långt som till Japan, USA och Nya Zeeland.

Båtarna köps av både privatpersoner och myndigheter som till exempel polis, tull och gränsbevakning.

- Användningen av våra båtar varierar ganska mycket från land till land. I Frankrike handlar det mycket om seriöst fritidsfiske, på Grönland om krävande persontransporter, i Norge om att ta sig mellan hem och jobb.

Robert Carpelan på Botnia Marin.
Robert Carpelan. Robert Carpelan på Botnia Marin. Bild: Yle/ Malin Hulkki botnia marin

- I Finland igen handlar det mest om att ta sig mellan stugan och fastlandet eller att göra trevliga utfärder. Överlag kan man säga att det är krävande båtköpare som vill ha en solid och kvalitativ båt.

Hundra båtar per år

Botnia Marin har omkring 200 anställda och fungerar i både Malax och i Nykarleby. Företaget omsatte närmare 34 miljoner euro i fjol och Carpelan uppskattar att det kommer att röra sig om liknande siffror också i år.

Just nu är orderstocken full och man producerar med full kapacitet, det vill säga 100 båtar per år.

- Vi gör stora satsningar på exporten hela tiden. I första hand är det mässor i olika länder. Det är stora satsningar med frakten av båtar, personalkostnader och monterhyror. Men det är ett helt nödvändigt sätt att nå kunderna.

Nya satsningar på USA

Just nu gör Botnia Marin satsningar på USA och har fått indikationer om en god start där. Tidigare har också Ryssland varit en marknad att räkna med.

- Ryssland hoppas vi kommer tillbaka som en marknad för oss. Det var en viktig marknad men har minskat i vikt de senaste åren.

Botnia Marin har de senaste tio åren investerat i bland annat nya fabriksbyggnader i Malax. Bolaget har medvetet satsat på att bygga upp en stark finansiell struktur för att kunna sköta olika projekt inom bolaget utan att behöva ta lån.

Båtbygge vid Botnia Marin i Malax.
Båtbygge vid Botnia Marin. Båtbygge vid Botnia Marin i Malax. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund botnia marin

Under lågkonjunkturen har man gjort sig beredd inför följande högkonjunktur.

- Vi har investerat i nya fastigheter, vi har gjort en hel del investeringar i fabrikerna och gjort satsningar i modellsortimentet plus exportsatsningar. Vi är väl förberedda för en högkonjunktur.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten