Hoppa till huvudinnehåll

Direktörslönerna i Borgå är slutbehandlade – inga förhöjningar

stadsstyrelsens rum i borgå
stadsstyrelsens rum i borgå Bild: YLE/Stefan Härus stadsstyrelsens rum

Förra veckan godkände stadsstyrelsen i Borgå ett rättelseyrkande om beslutet att ge påökt åt tre höga tjänstemän. Nu har det visat sig att direktörsavtalen inte måste behandlas på nytt.

Först skulle bildningsdirektören, social- och hälsovårdsdirektören och biträdande stadsdirektören i Borgå få löneförhöjning. Det här enligt ett beslut som fattades av den förra stadsstyrelsen.

Den nuvarande stadsstyrelsen godkände ändå ett rättelseyrkande förra veckan, vilket betyder att direktörerna trots allt inte får någon löneförhöjning.

Löneförhöjningarna var en del av de nya direktörsavtalen som ska göras upp eftersom de tre direktörerna nyligen anställdes på nytt.

På stadsdirektörens bord

Först trodde man att stadsstyrelsen skulle tvingas behandla avtalen från början i och med att löneförhöjningarna inte blev av – kanske redan under måndagens möte.

Men avtalen diskuterades inte.

– Vi har utrett saken och avtalen måste inte komma till stadsstyrelsen på nytt, säger styrelseordförande Jaakko Jalonen (SDP). Stadsdirektören kan underteckna avtalen med nuvarande lön, eftersom vi godkände allt annat än löneförhöjningarna.

Det betyder att de tre direktörerna inte får några löneförhöjningar inom ramen för nuvarande avtal. Åtminstone tillsvidare.

– Man måste fråga stadsdirektören om ärendet kommer upp på nytt. Det är han som gör förslaget i så fall, säger Jalonen.