Hoppa till huvudinnehåll

Finländare åtalas för terrorbrott i Storbritannien

Graafikon näkemys SVL:n kulkueesta.
Arkivbild. Graafikon näkemys SVL:n kulkueesta. Bild: Yle Finska motståndsrörelsen,nynazism,Högerextremism

En finländsk man står åtalad för brott under den brittiska antiterroristlagen. Mannen är soldat i aktiv tjänst i den brittiska militären. Enligt Svenska Yles källor har mannen tidigare bott i Finland och varit aktiv i nazistiska Finska motståndsrörelsen.

Den 32-årige mannen är en av tre medlemmar i den förbjudna nazistorganisationen National Action som nu står åtalade för brott under antiterroristlagen. Två av dem är soldater i aktiv tjänst.

Männen greps efter en utredning som genomfördes i samarbete mellan polis och militär.

En av männen är finsk medborgare

Utöver medlemskapet i den förbjudna organisationen åtalas 32-åringen för innehav av dokument som kan användas i terroristiskt syfte, för att ha skrivit rasistiska nätkommentarer och för innehav av en olaglig pepparspray.

Rättegången mot männen inleds i dag, tisdag, i London.

West Midlands-polisen bekräftar till FNB att 32-åringen är finsk medborgare. Enligt Svenska Yles källor är han uppvuxen utomlands, men flyttade till Finland 2013.

Under sin vistelse här var han enligt våra källor aktiv medlem i nazistiska Finska motståndsrörelsens Åboavdelning.

Finländaren tjänstgör i Wales

32-åringen lämnade motståndsrörelsen när han flyttade till Storbritannien för att ta värvning. Mannen tjänstgör nu vid ett militärt förband i Wales.

Nazistorganisationen National Action förbjöds i december 2016 på beslut av det brittiska inrikesministeriet. Enligt de brittiska myndigheterna är organisationen rasistisk, antisemitisk och homofob.

Uppdatering 12.9.2017 kl. 14.35. Det stod tidigare i artikeln att mannen hade rötter i Finland men inte finskt medborgarskap. Det har nu blivit bekräftat att mannen är finsk medborgare. Artikeln är uppdaterad.

Läs mera:

Sådan är Finska Motståndsrörelsen - verkligheten bakom fasaden

Spotlight erbjuder en unik inblick i hur vårt lands hårdföraste nazistorganisation fungerar och hur den utvecklats sedan 2008. Esa Holappa var med om att starta Finska Motståndsrörelsen, blev dess ansikte utåt och satt med i organisationens innersta kärna. När han bryter tystnaden gör han det medveten om att han blir rörelsens dödsfiende i hela Norden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes