Hoppa till huvudinnehåll

HS och SK: Nu tillåts ingen insyn alls i riksdagens besökarlistor

Riksdagshuset i Helsingfors
Riksdagshuset i Helsingfors Bild: Yle/Touko Yrttimaa Riksdagshuset (Finland),finlands riksdag

Igår rapporterade Svenska Yle att riksdagen har börjat förstöra sina besökarlistor dagligen efter att HFD i vintras beslöt att de är offentliga.

Riksdagens säkerhetsdirektör Jukka Savola uppger för Suomen Kuvalehti att han har fått tiotals förfrågningar om besökarlistorna som numera raderas varje dag.

Savola säger till tidningen att uppgifterna inte kan lämnas ut under samma dags lopp eftersom det skulle äventyra besökarnas säkerhet.

Ännu i går uppgav förvaltningsdirektör Pertti Rauhio till Yle att det skulle vara möjligt att bekanta sig med utskrifter av dagens listor på plats i riksdagen, men enligt säkerhetsdirektören är det alltså inte möjligt och listorna ges inte heller ut i elektronisk form.

Också Helsingin Sanomat har bett att få bekanta sig med dagens besökarlistor innan de förstörs. Säkerhetsdirektören säger till tidningen att han de närmaste dagarna kommer att fatta beslut om att inte lämna ut uppgifterna till alla som har frågat.

Riksdagen hänvisar till personuppgiftslagen

Savola uppger för Helsingin Sanomat att listorna förstörs dagligen eftersom personuppgiftslagen förutsätter att uppgifterna inte lagras längre än nödvändigt.

Han säger också att man har diskuterat frågan med Helsingfors polisinrättning, som har bedömt att uppgifterna inte behöver lagras för deras skull.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio säger till tidningen att Högsta förvaltningsdomstolens beslut enbart gäller det tidigare besökarregistret, där uppgifterna lagrades i ett år.

Rutinen att förstöra besökaruppgifterna dagligen infördes efter att HFD hade gett Svenska Yle och föreningen Avoin ministeriö rätt i besvär om uppgifternas offentlighet.

Läs mera:

Bildkollage: person som går uppför riksdagshusets trappor och Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Tjänstemän låter förstöra riksdagens besökarlistor - trots att HFD har beslutat att de är offentliga

Uppgifter om riksdagens besökare är offentliga, har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Men efter HFD-beslutet låter riksdagens kansli förstöra uppgifterna automatiskt varje dag. I praktiken är det nu omöjligt att få insyn i vem som besöker riksdagen. Läs också: Kommentar: Offentlighet i princip men inte i praktiken

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes