Hoppa till huvudinnehåll

HS och SK: Nu tillåts ingen insyn alls i riksdagens besökarlistor

Riksdagshuset i Helsingfors
Riksdagshuset i Helsingfors Bild: Yle/Touko Yrttimaa finlands riksdag

Igår rapporterade Svenska Yle att riksdagen har börjat förstöra sina besökarlistor dagligen efter att HFD i vintras beslöt att de är offentliga.

Riksdagens säkerhetsdirektör Jukka Savola uppger för Suomen Kuvalehti att han har fått tiotals förfrågningar om besökarlistorna som numera raderas varje dag.

Savola säger till tidningen att uppgifterna inte kan lämnas ut under samma dags lopp eftersom det skulle äventyra besökarnas säkerhet.

Ännu i går uppgav förvaltningsdirektör Pertti Rauhio till Yle att det skulle vara möjligt att bekanta sig med utskrifter av dagens listor på plats i riksdagen, men enligt säkerhetsdirektören är det alltså inte möjligt och listorna ges inte heller ut i elektronisk form.

Också Helsingin Sanomat har bett att få bekanta sig med dagens besökarlistor innan de förstörs. Säkerhetsdirektören säger till tidningen att han de närmaste dagarna kommer att fatta beslut om att inte lämna ut uppgifterna till alla som har frågat.

Riksdagen hänvisar till personuppgiftslagen

Savola uppger för Helsingin Sanomat att listorna förstörs dagligen eftersom personuppgiftslagen förutsätter att uppgifterna inte lagras längre än nödvändigt.

Han säger också att man har diskuterat frågan med Helsingfors polisinrättning, som har bedömt att uppgifterna inte behöver lagras för deras skull.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio säger till tidningen att Högsta förvaltningsdomstolens beslut enbart gäller det tidigare besökarregistret, där uppgifterna lagrades i ett år.

Rutinen att förstöra besökaruppgifterna dagligen infördes efter att HFD hade gett Svenska Yle och föreningen Avoin ministeriö rätt i besvär om uppgifternas offentlighet.

Läs mera:

Bildkollage: person som går uppför riksdagshusets trappor och Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Tjänstemän låter förstöra riksdagens besökarlistor - trots att HFD har beslutat att de är offentliga

Uppgifter om riksdagens besökare är offentliga, har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Men efter HFD-beslutet låter riksdagens kansli förstöra uppgifterna automatiskt varje dag. I praktiken är det nu omöjligt att få insyn i vem som besöker riksdagen. Läs också: Kommentar: Offentlighet i princip men inte i praktiken

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Inrikes