Hoppa till huvudinnehåll

Knappt 10 000 kvadratmeter blev 16 000 då byggnader granskades i Ingå

Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar.
Fastighetsskatten är en viktig inkomstkälla för kommunen. Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar. Bild: All Over Press banklån,pengar,bostadslån,ekonomi,bostadshus,boende,budgetar,euro,hushåll,byggande,byggnader,egnahemshus

Ingå har mycket att vinna på att inventera hela fastighetsregistret i kommunen. Flera tusen kvadratmeter som ger skatteintäkter saknades då två procent av fastigheterna granskades.

Det handlar om 400 byggnader och konstruktioner kring Torbackaviken där arealen enligt tidigare uppgifter i skatteregistret var drygt 9 500 kvadratmeter.

Den totala byggarealen på det här området ökade med 6 400 kvadratmeter från drygt 9 500 till nästan 16 000 kvadratmeter i inventeringen.

Det här innebär att kommunens intäkter via fastighetsskatter ökar med 11 500 euro per år för fastigheterna runt Torbackaviken.

Fortsätter i skärgården

Fastighetsgranskningen i Ingå fortsätter på Barölandet, Orslandet och Älgsjölandet.

Efter att resultaten från de nya granskningarna är klara ska kommunen ta ställning till att fortsätta granska fastigheter.

Utredningen i terrängen sköts med hjälp av två personer från FCG och en person från Ingå kommun.

Konsultföretaget FCG har räknat att det i Ingås register finns drygt 8 700 byggnader i Ingå, men att den verkliga siffran är över 13 500.

Läs mera:

Ingå granskar fastigheter för 28 000 euro

Det finns brister i Ingå kommuns och skatteförvaltningens register över hur många och hurudana byggnader det finns i kommunen. Det leder till att Ingå går miste om stora skatteinkomster och nu tar kommunen tag i frågan.