Hoppa till huvudinnehåll

Kohonen drömmer om VM på hemmaplan: ”Det här är min sista resa”

Alla tiders blåvita innebandyspelare Mika Kohonen alltjämnt med i leken
Mika Kohonen har spelat i landslaget sedan 1997. Alla tiders blåvita innebandyspelare Mika Kohonen alltjämnt med i leken Bild: Yle. Mika Kohonen

Om tre år spelas innebandy-VM i Finland. Då vill legendaren Mika Kohonen vara med. I drömmarna spelar jag i Helsingfors 2020, säger han till SVT Sport.

I december tog Finland sitt tredje VM-guld då man besegrade Sverige i finalen efter ett straffdrama. Mika Kohonen, en av världens bästa innebandyspelare genom tiderna, har varit med varje gång det blivit VM-guld.

Nästa år avgörs VM i Tjeckien och år 2020 spelar man i Helsingfors. Kohonen, 40, har siktet inställt på att avsluta landslagskarriären med ett mästerskap på hemmaplan.

– Det här är min sista resa. Jag tävlar om en plats på nästa VM. I drömmarna spelar jag i Helsingfors 2020. Men det blir minst ett VM till, säger Kohonen till SVT Sport.

I april blev det klart att Kohonen fortsätter sin landslagskarriär. Han har spelat i landslaget sedan 1997 och gjort 251 poäng på 181 landskamper.

”Bättre än på flera år”

Kohonen har spelat stora delar av sin karriär i Sverige där han förra säsongen passerade drömgränsen 1000 poäng. Det gjorde han i FC Helsingborgs tröja och han kommer att spela för klubben även den här säsongen.

– Jag skulle inte spela här om jag inte trodde att vi kan vinna SM-guld. Processen är lång, det kan ta ett, två eller tio år. Men om alla bitar faller på plats kan vi gå hela vägen, säger han.

Kohonen har tidigare varit öppen med att han lidit av depression men säger nu att han mår mycket bättre.

– Jag hade många tuffa år med operationer och depression. Nu har jag lagt om min kost och träning och känner mig mycket bättre än på flera år, säger han.