Hoppa till huvudinnehåll

Lännen Media: Åboförövaren planerade att angripa militärt mål

Knivattack i Åbo 18 augusti 2017.
Knivattack i Åbo 18 augusti 2017. Knivattack i Åbo 18 augusti 2017. Bild: Lehtikuva Åbo,Salutorget (Åbo)

Den misstänkte för knivattacken i Åbo, Abderrahman Bouanane, planerade först att angripa ett militärt mål i staden, rapporterar Lännen Media.

Bouanane avvek från sin ursprungliga plan kort före attacken i Åbo centrum.

Lännen Media uppger att uppgifterna har bekräftats av flera källor. Centralkriminalpolisens utredningsledare i fallet Olli Töyräs eller chef Robin Lardot har inte bekräftat uppgifterna.

Lardot har tidigare sagt att den misstänkte hade två andra mål i tankarna men att han ändrade sina planer eftersom det fanns för många människor på plats.

Bouanane har veterligen bott i flyktingboendet i Pansio i Åbo som ligger nära marinens bas i samma stadsdel. Även om basen är bevakad och skyddad med stängsel så ligger en del av byggnaderna utanför portarna.

Knivattacken inträffade på Salutorget och Trätorget i Åbo den 18 augusti. Två personer omkom och åtta skadades i attacken. Bouanane är häktad och medger knivhuggningarna. Han förnekar däremot att motivet varit terrorism.

Polisen har även efterlyst en finsk medborgare med uzbekisk bakgrund för inblandning i dådet. (FNB)

Text: FNB
Artikeln förlängdes klockan 21.22 med fler detaljer om Bouananes planer och om knivdådet.

 • Piruetter och hopp på torget i Jakobstad

  Skridskobana och skidspår på torget invigdes.

  Skridskobanan på torget i Jakobstad invigdes på torsdagen. Bandet klipptes av stadsdirektör Kristina Stenman och sen visade Jeppis Skating upp alla piruetter och hopp som fanns i verktygslådan.

 • Forskning bevisar: Arbetslivet gynnar socialt kompetenta människor

  Sociala personer sysselsätts bättre och förtjänar mera.

  Det som gemene man har vetat länge är nu vetenskapligt påvisat: Sociala färdigheter har en allt större betydelse i arbetslivet. Socialt kompetenta personer anställs lättare, har bättre karriärmöjligheter och högre lön.

 • Kulturcaféet Saha i Karleby är stängt i sommar

  Nämnd anser att det finns för få parkeringsplatser.

  Nu är det klart att det inte blir något sommarcafé i Yxpila nästa sommar. Sommarteatern, kulturveckan och bastubadandet får ändå fortsätta.

 • Ringell och Karlsson nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

  Mångsidiga kandidater till Nordiska rådets litteraturpris.

  Fem romaner, fyra diktsamlingar, tre samlingar med noveller eller kortprosa och en självbiografi - startfältet i kampen om Nordiska rådets litteraturpris 2018 bjuder på såväl gamla rävar som nya förmågor i detta sammanhang.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland