Hoppa till huvudinnehåll

Ligans avstängningar efter huvudtacklingarna kritiseras: ”Skulle själv ha gett minst tio matcher”

Jari Sailio.
Jari Sailio stängs av i tre matcher. Jari Sailio. Bild: All Over Press Jari Sailio

SaiPas Cody Kunyk stängs av i fem och Kärpäts Jari Sailio i tre matcher efter att de två första hockeyligaomgångarna bjudit på lika många huvudtacklingar. Helt för korta straff, anser Pelicanstränaren Pasi Nurminen.

Etelä-Saimaa var först ute med nyheten och på tisdagen bekräftade också ishockeyligan att SaiPas Cody Kunyk stängs av i fem matcher efter att ha tacklat KooKoos Michael Keränen i huvudet på fredagen.

På lördagen träffade i sin tur Jari Sailio HPK:s Roope Laavainen i huvudet med sin armbåge och stängs nu av i tre matcher.

Många efterlyste genast hårda tag av ligans nya disciplindelegation, och på tisdagen kom det nya organet med sina första domar. Helt för korta domar, åtminstone enligt Pasi Nurminen.

Hoppa över Twitterpostning

– Nu är linjen åtminstone klar! Själv skulle jag ha gett dem minst tio matcher, och på så sätt satt ner foten, skriver Pelicanstränaren på Twitter.

– Det samma gäller också Pelicans spelare, tillägger han.

"De menade inte att skada, men var vårdslösa"

Ligans disciplinchef försvarar ändå domsluten. Delegationen var enig om att tacklingarnas syfte inte var att skada.

– Vi har en hårdare linje i år, och enligt våra riktlinjer passar straffen. För Kunyk blev det fem matcher delvis också för att det var hans första förseelse, säger Sampo Liusjärvi till Yle.

Ligan såg istället tacklingarna som ”exceptionellt vårdlösa”, och Liusjärvi berättar att man ser på huvudtacklingar på ett helt annat sätt i jämförelse med tidigare år.

Hoppa över Twitterpostning

– Tidigare fokuserade vi mycket på vilken del av kroppen som träffades först. Om tacklingen träffade axeln, men sedan efteråt också huvudet, så ansågs det inte vara allvarligt. Nu dömer vi alla huvudtacklingar med samma skala, säger Liusjärvi.

Trots att ligan redan bjudit på två fula tacklingar vill Liusjärvi inte tala om något bredare problem. Nu råkade det sig bara så att tacklingarna ägde rum inom en kort tidsperiod, menar han.

– Man kan inte dra slutsatser på basis av ett veckoslut. Om det visar sig att huvudtacklingarna fortsätter så kan vi alltid ta till hårdare straff, säger Liusjärvi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport