Hoppa till huvudinnehåll

Lyckat försök med konst och turistinfo i Gamla Kaplansgården i Borgå

Gamla kaplansgården i Borgå
Gamla kaplansgården i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,cafè fanny

Under tre sommarmånader samsades turistinfo och utställningsverksamhet i det gamla stenhuset i Gamla stan. En kombination som ledde till ett stort besökarantal.

- Vi lyckades nog med vår tanke för hur sommaren i Kaplansgården sku bli. En plats i Gamla stan där det går att njuta av konst och samtidigt få svar på frågor om Borgå som turistmål, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster.

Under tre månader såg cirka 7 000 personer utställningen Borgå Triennal medan turistinfo noterade 15 000 kontakter.

Gammal stenbyggnad med galleri.
Gammal stenbyggnad med galleri. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstgallerier,gamla kaplansgården

- Det var nog ingen dålig siffra alls för utställningen, säger Heikki Oksanen, som är ordförande för konstföreningen i Borgå.

Det är konstföreningen som tillsammans med Borgå museum driver verksamheten i anrika Gamla Kaplansgården.

Under sommaren höll turistinformationen till i aulan och på gården medan utställningen visades i de fyra utställningsrummen. På den vackra innergården ordnades bland annat konstverkstäder. Öppet var det sju dagar i veckan hela sommaren.

Ingång till konstgalleri.
Ingång till konstgalleri. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstgallerier,Borgå,gamla kaplansgården

Bildningsväsendet har en tid funderat på ett nytt upplägg för fastigheten, att hyra ut galleriverksamheten åt en privat aktör. Men nu verkar vinden ha vänt.

- Vi gör redan upp planer för nästa sommar, säger Hartman. Tanken är kulturtjänster, Borgå museum och turismenheten fortsätter att samarbeta i huset och ute på gården. Vi vill själva hålla tag om både fastigheten och verksamheten.

Möjligen blir det fråga om att hålla en gemensam utställning i Gamla Kaplansgården nästa sommar.

Utställningsskylt
Malin Ahlsved ställer nu ut i Gamla Kaplansgården. Utställningsskylt Bild: Yle/Mikael Kokkola bildkonst,Malin Ahlsved,gamla kaplansgården

- Vi vill förstås ha med konstföreningen i diskussionerna, säger Susann Hartman. Troligtvis behöver turistinformationen mera plats nästa sommar.

Konstföreningen i Borgå är nästan med på noterna.

- Det gäller att komma ihåg att Gamla Kaplansgården är den finaste utställningsplatsen som finns i Borgå, säger Heikki Oksanen. I och för sig är det väldigt bra om staden tänker om beträffande planerna på att hyra ut hela fastigheten.

en bild tagen innifrån gamla kaplansgården över gamla rådhustorget i borgå
en bild tagen innifrån gamla kaplansgården över gamla rådhustorget i borgå Bild: Yle/Mikael Kokkola gamla rådhustorget i borgå