Hoppa till huvudinnehåll

Macrons arbetsreformer väcker både ilska och glädje

Tusentals demonstrerade i Paris mot arbetsreformen. "Macron och hans värld dödar oss lagligt," står det på skylten.
Tusentals demonstrerade i Paris mot arbetsreformen. "Macron och hans värld dödar oss lagligt," står det på skylten. Tusentals demonstrerade i Paris mot arbetsreformen. "Macron och hans värld dödar oss lagligt," står det på skylten. Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON Paris,Emmanuel Macron,Frankrike

Runt om i Frankrike har det i dag ordnats massdemonstrationer mot president Emmanuel Macrons förslag till nya arbetsmarknadslagar.

Macrons regering vill ha mera flexibilitet på arbetsmarknaden för att få företagen att anställa fler medarbetare. Medan många är kritiska finns det också de som välkomnar den omfattande arbetsreformen.

"Tack vare reformen vågar jag anställa fler"

I utkanten av Strasbourg utvecklar start-up företaget EasyTransac en mobilapplikation som kan ta emot kortbetalningar direkt från chipkortet.

Sylvain Lemarche driver ett start-up företag.
Sylvain Lemarche driver ett start-up företag. Sylvain Lemarche driver ett start-up företag. Bild: Yle/Daniel Olin företagare

Applikationen har sålts till 20 000 företag runt om i Europa men grundaren och vd:n Sylvain Lemarche säger att finns stort tillväxtpotential.

- Jag har i dag 7 anställda men i slutet av nästa år siktar jag på att ha 50 anställda.

Sylvain välkomnar den franska presidenten Emmanuel Macrons omstridda förslag till förändring av landets arbetsmarknadslag.

Företaget EasyTransac producerar en mobilapplikation för kortbetalningar.
Företaget EasyTransac producerar en mobilapplikation för kortbetalningar. Företaget EasyTransac producerar en mobilapplikation för kortbetalningar. Bild: Yle/Jeroen Mortier uppstartsbolag

Genast efter att Macron lade fram sin arbetsreform i augusti bestämde han sig för att anställa ytterligare sex personer.

- Jag tror vi blir mer konkurrenskraftiga. Vi kan anställa fler och öka vår tillväxt. Jag tror att den nya lagstiftningen gynnar franska företag.

Macron vill förenkla arbetslagstiftningen

President Macron vill med sin reform sänka kostnaden för arbetsgivare att säga upp och nyanställa. Dessutom vill han minska fackföreningarnas inflytande i små och medelstora företag.

Sylvain Lemarche menar att det här rätt väg att gå. Han säger att den nuvarande lagstiftningen ger fackförbunden alldeles för mycket makt.

- Den viktigaste förbättringen är att man i fortsättningen kan diskutera med arbetstagarens representant och hitta en lösning i godo, i stället för att det slutar i en facklig strejk.

”Det här är en katastrof”

Men alla är långt ifrån lika positiva till Macrons planer. Frankrikes näst största och kraftfullaste fackförbund CGT ordnade på tisdagen demonstrationer på 180 olika orter i Frankrike.

I Strasbourg samlade protesterna ett tusental personer, en av dem är Eloide. Hon är upprörd och säger att lagförslaget försämras arbetstagarnas arbetsvillkor.

Eloide anser att fransmännens arbetsvillkor försämras
Eloide anser att fransmännens arbetsvillkor försämras Eloide anser att fransmännens arbetsvillkor försämras demonstration

- Det är en fullständig katastrof, det förstör allt som vi har skapat under väldigt många år.

Olivier som likaså marscherar mot arbetsreformen anser att det ger arbetsgivarna allt för mycket makt.

- De borde lyssna på arbetarna, de som jobbar hårt varje dag. Man kan inte kräva att man ska jobba mera men förtjäna mindre.

Den nyvalda 39-årige presidenten Macron har lovat få ner landets höga arbetslöshet som i dag ligger på nästan 10 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som i grannlandet Tyskland.

Men hans sätt att få fart på ekonomin får skarp kritik.

- Han är en bulldozer som dessvärre inte stannar upp om vi inte ställer oss på barrikaderna. Det här är en katastrof, säger Eloide med emfas.

Macrons arbetsreform har ändå medvind

Mycket talar ändå för att Macron till skillnad från sina företrädare kommer att lyckas lätta upp den franska arbetsmarknadslagstiftningen som i dag består av över 3 000 sidor.

Hans parti har egen majoritet i den franska nationalförsamlingen dessutom blev massdemonstrationerna mindre än väntade och flera, mindre militanta, fackförbund deltog inte i protesterna.

Kravallpolis griper en demonstrant i staden Nantes under en demonstration mot nya arbetsmarknadslagar.
Kravallpolis griper demonstrant i staden Nantes Kravallpolis griper en demonstrant i staden Nantes under en demonstration mot nya arbetsmarknadslagar. Bild: AFP / Lehtikuva kravallpolis,Frankrike,Nantes

Nicolas Moizard som är professor arbetsrätt vid universitetet i Strasbourg säger att Macron har en bättre taktik än hans företrädare François Hollande .

- Macron sade redan i samband med sin presidentvalskampanj vad han tänker göra som president. Hollande däremot lade fram sina planer efter valet och det fick folk att gå man ur huse.

Professor Moizard menar ändå att Macron bör klara av att argumentera för sina planer .

Nicolas Moizard som är professor arbetsrätt vid universitetet i Strasbourg
Nicolas Moizard som är professor arbetsrätt vid universitetet i Strasbourg Nicolas Moizard som är professor arbetsrätt vid universitetet i Strasbourg Bild: Yle/Jeroen Mortier Frankrike

- Macron säger sig vara både höger och vänster, både på arbetstagarnas och arbetsgivarnas sida. Men den här reformen gynnar arbetsgivarna och han bör nu visa att han även tar arbetstagarsidan i beaktande lyssnar och inte bara tänker på ekonomin.

President Macrons popularitet har fallit kraftigt de senaste månaderna. Senare i höst ska han presentera stora sparåtgärder som kan innebära betydande nedskärningar i offentliga sektorn.

Macron själv var under tisdagen på den holländsk-franska ön Saint-Martin för att inspektera förödelsen efter orkanen Irma.