Hoppa till huvudinnehåll

Ministerium kräver att HRT ser till att alla kan köpa en biljett till tåget

Matkakortinlukija
Matkakortinlukija Bild: Henrietta Hassinen / Yle Transit pass,resekort,Helsingforsregionens trafik,Helsingfors stads trafikverk

Alla måste kunna köpa en biljett. Kommunikationsministeriet kräver att Helsingforsregionens trafik styr upp biljettförsäljningen.

I juni slutade konduktörerna sälja biljetter i lokaltågen, men de nya biljettautomaterna som skulle finnas på stationerna var inte klara.

Nu kräver kommunikationsministeriet att Helsingforsregionens trafik förbättrar biljettförsäljningen.

Det kunde göras genom att införa mera ställen att köpa biljett på, eller genom att skapa nya sätt att betala resan.

Kontrollanterna får inte kasta ut passagerare som inte kunnat köpa biljett

Barns, de äldres och turisternas möjligheter att köpa en biljett till kollektivtrafiken borde HRT fästa särskild uppmärksamhet vid anser ministeriet.

Helsingforsregionens trafik måste se till att det finns tillräckligt med information och anvisningar om biljettsystemet.

Om det är tydligt att brister i biljettförsäljningen är orsaken till att en passagerare reser utan biljett, borde inte kontrollanterna få uppbära någon kontrollavgift av passageraren och inte heller be den lämna trafikmedlet.

HRT kan förlora rätten att uppbära kontrollavgift om inte biljettförsäljningen börjar fungera bättre.

Läs mera:

Biljettförsäljningen upphörde i lokaltågen - vuxen resenär fick ogiltig leksaksbiljett av VR

En leksaksbiljett för barn. Det fick 24-åriga Aino Jauhiainen av tågbolaget VR:s personal på Hoplax tågstation i Helsingfors då hon skulle ta tåget till centrum. Biljettautomaten fungerade inte, hon kunde inte köpa biljett med sin telefon och biljetter säljs inte längre i tågen. VR uppger att det inte är bolagets officiella linje att dela ut leksaksbiljetter istället för att sälja riktiga biljetter.

Artikeln ändrad 12.9.2017 kl.16.04: Rubriken ändrad från "Kommunikationsministeriet kräver att HRT ser till att alla kan köpa en biljett till tåget" till "Ministerium kräver att HRT ser till att alla kan köpa en biljett till tåget".

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen