Hoppa till huvudinnehåll

Moderaternas Kinberg Batra lämnar riksdagen

Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra Bild: Lehtikuva Anna Kinberg Batra,Moderaterna

Det svenska partiet Moderaternas avgående ordförande Anna Kinberg Batra kommer inte att ställa upp i riksdagsvalet 2018, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

- Efter nästa val ser jag fram emot att göra någonting annat, säger Kinberg Batra till tidningen.

Hon meddelade i augusti att hon lämnar partiledarposten efter sjunkande opinionssiffror och ett ökat internt missnöje inom Moderaterna.

Kinberg Batra kritiserades bland annat för att vara otydlig och flera länsförbund krävde hennes avgång.

- Jag gav det här allt jag hade och jobbade stenhårt, både som riksdagsledamot, sedan som gruppledare och annat, och sedan som partiledare säger hon.

- Sedan har jag kommit fram till det beslutet att jag ska lämna som partiledare. Då är det svårt att motivera att göra en ny totalsatsning till riksdagen.

Blev partiledare 2015

Kinberg Batra kommer att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut.

- Moderaterna förtjänar att gå starkare ur det här läget vi är i nu. Jag har gjort det jag kan och fattat mitt beslut. Nu lämnar jag resten till andra.

Kinberg Batra utsågs till Fredrik Reinfeldts efterträdare på en extrastämma i januari 2015.

Den 1 oktober håller Moderaterna extrastämma för att välja vem som blir ny partiledare.

Källa FNB-TT

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes