Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby utreder beställningstrafik

Invataxi
Handikappanpassade fordon är ett villkor då Nykarleby utreder beställningstrafik för äldre. Invataxi Bild: Yle/Roger Källman taxi,invataxi

Äldrerådet i Nykarleby efterlyser kollektivtrafik för äldre. År 2001 försökte staden, men det lyckades inte. Nu gör man ett nytt försök.

Även andra än äldre utan tillgång till fordon kan nyttja beställningstrafiken.

En arbetsgrupp som utrett beställningstrafik i Nykarleby skriver att befolkningen i byarna och till viss del i centrum ska kunna få servicetrafik på ett förmånligt och behändigt sätt.

Tillgängligt för alla utan egen bil

Det handlar om att kunna resa från hemmet till centrum eller byn och hem igen en dag i veckan. Det kan gälla att uträtta ärenden, delta i evenemang eller träffa vänner.

Servicen skulle rikta sig till alla som inte har tillgång till egna transportmedel. Vid upphandling är ett villkor att trafikanten har tillgång till handikappanpassade fordon.

Andelen äldre har ökat i Nykarleby

Arbetsgruppen föreslår fastslagna rutter på vardagar och vid behov under helger med evenemang. Bokningar görs ett par dagar på förhand.

År 2001 försökte sig Nykarleby på så kallad vipparitrafik, men då var underlaget för litet, säger stadsdirektör Gösta Willman.

- Nu har andelen äldre ökat och ärendet går till budgetberedningen.

Gösta Willman.
Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby Gösta Willman. Bild: Yle/Jukka Tyni gösta willman

Först ska frågan behandlas i välfärdsnämnden som får komma med konkreta förslag till verksamhet. Nämnden väntas också ge Nykarlebys modell namnet vippari.

Läs också