Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Tre skarvar dödade och upphängda i sommar - svårutredda brott

polisuniform
polisuniform Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

I sommar har tre skarvar dödats och hängts upp på olika håll i Österbotten. Hör fallen ihop eller är det olika personer som ligger bakom brotten? Den frågan ställer polisen nu.

Samtidigt tvingas man konstatera att brotten är nästan omöjliga att lösa om inga vittnen träder fram.

- Vi har inga vittnen, ingen som tagit kontakt och kunnat berätta att de sett något, säger kriminalkommissarie Mikko Uusimäki.

Fallen med de dödade skarvarna utreds som jaktbrott och naturskyddsbrott.

Men just nu befinner sig polisen i någon form av återvändsgränd och Mikko Uusimäki ser gärna att man hör av sig om man har tips.

- Ta bara kontakt med närmaste polisstation.

Väntar på utredning från Evira

Under tisdagen blev det känt att det handlar om tre olika fall, två i Närpes och ett i Petalax. Den 6 augusti hittades en skarv upphängd i en vägskylt i Nämpnäs i Närpes. Fågeln hade skjutits.

Den 26 augusti hittades en skarv upphängd i ett trafikmärke i Petalax. Den fågeln skickades från Polisinrättningen i Österbotten till Evira för undersökning.

En skarv är upphängd i ett trafikmärke i Malax.
Läsarbild på skarven som hängdes upp i Petalax. En skarv är upphängd i ett trafikmärke i Malax. Bild: Läsarbild Petalax,Österbotten,skarvar (fåglar),miljöbrott,Malax,naturskyddsbrott

Evira slog fast att den skarven hade skjutits med hagelgevär.

Det sista fallet, som inte varit allmänt känt tidigare, anmäldes till polis den 29 augusti. Den skarven hade spikats fast på ett kors vid väg 67 som går mellan Pjelax i Närpes och Kaskö.

- Också den fågeln har vi skickat till Evira så att de får fastställa dödsorsaken, säger Uusimäki.

Varför har det här fallet inte rapporterats om tidigare?

- Vi har inte låtit bli att rapportera om det, men möjligen har fallen blandats ihop så att man har trott att det handlar om ett och samma fall.

Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Skarven väcker negativa känslor, konstaterar polisen. Skarv med unge i bo, Vasa skärgård Bild: YLE/Joakim Lax Storskarv,skarvar (fåglar),fåglar,skarv

Starka känslor

Mikko Uusimäki har i dagsläget inget som tyder på att en och samma person skulle ligga bakom de tre brottshandlingarna. Men en koppling är i alla fall klar, menar han.

- Det är ju förstås tydligt att skarven väcker starka känslor, negativa sådana.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Österbotten