Hoppa till huvudinnehåll

Pubklubben blev mästarkandidat: Shamrocks jagar finalplats i FM-rugbyn

En spelare i Jyväskylä Rugby Club tacklas ner av Shamrocks-spelare.
Shamrocks genrep mot Jyväskylä gick inte enligt planerna. En spelare i Jyväskylä Rugby Club tacklas ner av Shamrocks-spelare. Bild: Yle/Sebastian Backman rugby,old town shamrocks

För sex år sedan satt Petter Larsen på en pub i Borgå och diskuterade – slutresultatet blev att rugbyklubben Shamrocks föddes. Sedan dess har trenden hela tiden varit stigande. Nu väntar FM-semifinal.

Finland ligger på 102:a plats av 103 länder på världsrankinglistan och är inte precis känt för att vara en större rugbynation. Varför väljer man då att grunda en ny rugbyförening och börja från noll?

– Rugby var en gren som var hemskt intressant att se på tv, fastän jag inte kanske förstod alla regler var det en sport som intresserade mig, som har en ishockey- och fotbollsbakgrund. Det var lite en blandning av båda två på något sätt, säger Shamrocks grundare Petter Larsen.

– Vi var intresserade av att se vad det handlade om så vi tänkte att vi prövar lite. Vi hade inte några större planer då, det har gått snabbt.

Linus Backman från Old Town Shamrocks tacklar en spelare i Jyväskylä Rugby Club.
Rugby – en blandning mellan fotboll och ishockey?. Linus Backman från Old Town Shamrocks tacklar en spelare i Jyväskylä Rugby Club. Bild: Yle/Sebastian Backman rugby,old town shamrocks

Visste du alls någonting om rugby då du började?

– Jag hade vänner som hade berättat om reglerna och sett på matcher utomlands, men inte desto mera.

Sedan år 2011 har en hel del hänt. Antalet rugbyklubbar har ökat och Larsen säger sig se en klar intresseökning.

För Shamrocks har utvecklingen hela tiden varit positiv. Laget har gått från division 1 till att bli ett av topplagen i ligan.

Spelare med rugbykunskap viktiga

Lagmedlemmar med rugbybakgrund – som spelande tränaren John King – har bidragit med viktiga intryck och idéer.

I tränarstaben finns också assisterande tränarna Casey Dent från Nya Zeeland och australiern Curtis Pollard.

King tog över efter skotten Bro Bannatyne, som lade grundstenarna gällande rugbykompetensen i laget.

– Det var elva år sedan jag såg finländsk rugby för första gången. Nivån var rätt dåligt, måste jag säga. Som tur är har sporten växt och standarden förbättrats varje år, säger King.

John King (t.v.) och Petter Larsen i Shamrocks tröja.
John King (t.v) och Petter Larsen (t.h.) hör till eldsjälarna i Shamrocks. John King (t.v.) och Petter Larsen i Shamrocks tröja. Bild: Yle/Sebastian Backman rugby,old town shamrocks

– Utan dem skulle Shamrocks kanske inte spela i ligan i dag. De har bidragit med en massa gällande hela kulturen och tränandet. Vi har en ganska proffsig attityd till träning och det är kanske därför vi har kommit så här långt, säger Larsen.

Revanschsuget efter bitter förlust

Shamrocks var redan och nosade på en finalplats i fjol. Semifinalen mot Helsingforsklubben HRC blev en spännande historia.

Shamrocks ledde länge, men tappade greppet och försprånget.

Borgåklubben fick bita i det sura äpplet. HRC vann finalen och blev finländsk mästare.

John King övervakar träningen.
Under Kings vakande öga har Shamrocks tagit ett steg framåt i utvecklingen. John King övervakar träningen. Bild: Yle/Sebastian Backman rugby,john king

Shamrocks har med andra ord inga problem att i år ladda upp inför säsongens viktigaste match. Klubben vill visa vad den går för.

– Vi är hemskt revanschsugna. Om man leder tio minuter före slutet mot HRC och förlorar är det klart att vi har tillräckligt med saker som stör oss och vi vill ge igen.

Förlust i genrepet

Shamrocks sista grundseriematch slutade med en tuff förlust med klara siffror mot Jyväskylä Rugby Club.

I ett regnigt Joutsa inledde Shamrocks med decimerad trupp dåligt och varvade först upp på allvar i matchens slutskede. Slutsiffrorna: 52–28.

En trött spelare i Old Town Shamrocks byts ut.
Shamrocks saknade några viktiga pjäser mot Jyväskylä och föll med klara siffror. En trött spelare i Old Town Shamrocks byts ut. Bild: Yle/Sebastian Backman rugby,old town shamrocks

Gröntröjorna får fila på formen i två veckor. Efter det är siktet inställt på semifinal den 23 september och final en vecka senare.

– Jag vet att alla i laget har samma känsla: Det finns inget lag man behöver vara rädd för. Vi kan utmana alla lag. Också då vi förlorar faller vi inte utan att kämpa. Det vet alla lag. Om man möter Shamrocks blir det en tuff match, säger King.

Missa inte inslaget om Shamrocks i Sportmagasinet, onsdag klockan 19 på Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport