Hoppa till huvudinnehåll

Rasmus Schüller: ”Det skulle vara roligt att spela derbyn i framtiden också”

Rasmus Schüller passar bollen
Rasmus Schüller låg bakom HJK:s ledningsmål. Rasmus Schüller passar bollen Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,Fotbollsligan,HJK Helsingfors,HIFK Fotboll,Rasmus Schüller

HJK inledde derbyt mot Helsingfors IFK trögt men spelade upp sig i andra halvlek och vann med 2–1. HJK:s Rasmus Schüller medger att det inte var den bästa insatsen för säsongen för den suveräna ligaettan.

Schüller spelade för första gången från start sedan sin comeback till HJK. Han hörde till hemmalagets bärande krafter och spelade fram till 1–0-målet.

– Jag tycker att det gick bra. Med tanke på att det är första matchen på länge. Jag är nöjd. Klart att man alltid vill göra bättre ifrån sig, men det kan man alltid göra i nästa match, säger Schüller till Yle Sporten.

Tredje derbysegern för HJK

Derbysegrar har inte varit vardagsmat för HJK under de tre år som Helsingfors IFK spelat i ligan. Tisdagens triumf var HJK:s tredje på totalt nio lokalderbyn. En seger som smakade gott medger Schüller

– Segern och inramningen och firandet med fansen efter matchen var den stora behållningen. Det var inte den bästa matchen av oss. Men vi tog en seger och det var det viktiga. Tre poäng är det man spelar för, säger han.

Schüller risar framför allt HJK:s första halvlek. Han säger att man spelade långsamt och hade svårt att hitta ytorna framför och bakom IFK:s backlinje.

– I andra halvlek hittade vi bättre dit och de var tvungna att springa hemåt och då blev det luckor över allt. Vilket vi så småningom utnyttjade.

I IFK-lägret har man en annan syn på matchbilden.

– Jag tyckte att första halvleken var bra. I andra så tappar vi formen och tvingas springa onödigt mycket. Vårt mittfält höll det tätt i första halvleken. Då HJK gjorde mål i andra var vi tvungna att öppna spelet och det öppnade upp det hela för HJK, säger IFK-mittfältaren Tommi Jyry.

Lovande ligadebut av tonåringen

Den 18-årige Jyry var en av IFK:s bästa spelare i matchen. Han tog för sig i sin ligadebut och låg bakom en del av IFK:s få chanser i offensiven.

– Det gick helt okej. Det är inte en lätt match att ha som ligadebut. Jag försökte vara modig och spela framåt och mitt eget spel, säger Jyry till Yle Sporten.

Tommi Jyry passar bollen
Tommi Jyry gjorde ligadebut. Tommi Jyry passar bollen Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,HIFK Fotboll,HJK Helsingfors,tommi jyry

IFK:s läge är prekärt

Sju omgångar återstår av årets ligasäsong. Det är i allra högsta grad oklart om det blir Helsingforsderbyn nästa år. IFK ligger näst sist och får slita hårt för att behålla sin plats i den finländska klubbfotbollens finrum.

– Jag hoppas i alla fall att de stannar uppe. Nog finns det ju matcher kvar så de har chans att kravla upp sig därifrån. Derbyna är ju till stämningen de bästa matcherna för säsongen och det skulle vara roligt att spela dem i framtiden också, säger Schüller.

I Helsingfors IFK:s omklädningsrum försöker man hålla huvudet kallt.

– Vi tänker inte på läget. Men vi vet exakt vad vi ska göra nu. Det är att vinna. Det är ingen lätt situation. Om vi tror på oss själva så är allt möjligt, konstaterar Tommi Jyry.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport