Hoppa till huvudinnehåll

SK: Mer än hälften av vargar med sändare har dödats olagligt

En varg ligger på en gräsplätt.
En varg ligger på en gräsplätt. Bild: Mostphotos varg,Canis lupus

Tjuvjägare utser ofta vargar med sändare till byte, rapporterar Suomen Kuvalehti.

Mer än hälften av vargarna med sändare som jagats har dödats olagligt, framgår det av Johanna Suutarinens undersökning för hennes doktorsavhandling.

Av de 91 vargar med sändare som dog 1998-2014 dödades 52 olagligt, endast 29 jagades lagligt. Utöver dessa har 31 sändarvargar försvunnit spårlöst.

Informationen om vargarna har samlats in från halsbandens positioneringsuppgifter, dödsorsaksutredningar och vargforskare.

Resultaten publicerades för ett tag sedan i tidskriften Biological Conservation.

Suutarinen säger till Suomen Kuvalehti att hon hoppas att diskussionen om det förekommer tjuvjakt eller inte nu kan upphöra.

Antalet vargar har varierat i Finland från drygt 100 individer till 300 under de 20 senaste åren. Man misstänker att tjuvjakt förklarar den stora variationen.

Text: FNB

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Åboland