Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren blåste nästan bort

Vågor med vitt vågskum på öppen fjärd.
Vita gäss på havet var ingen ovanlig syn i somras. Vågor med vitt vågskum på öppen fjärd. Bild: YLE/Monica Forssell yxskär

Den gångna sommaren bjöd på färre vindstilla dagar än vanligt. Det blåste också lite kraftigare än normalt, bekräftar Meteorologiska institutet.

Enligt meteorolog Cecilia Karlsson visar statistiken att det vid mätstationerna i Artukais i Åbo och Fagerholm i Pargas var lite blåsigare än vad det brukar vara på somrarna.

Fagerholm
På Fagerholm i Pargas finns en av Meteorologiska institutets mätstationer. Fagerholm Bild: YLE/Linus Hoffman fagerholm

I Artukais var bara 3,3% av sommaren vindstilla. Normalt är den procentuella andelen stiltje i Artukais 4,3% under sommarmånaderna.

Vid Fagerholm i Pargas var det vindstilla bara 0,3 procent av sommaren. Enligt statistiken brukar det vara vindstilla 2,2% av tiden.

Flygande drake mot en blå himmel.
Flygande drake mot en blå himmel. Bild: Mostphotos storm,vind,flygande drakar,Moln,Himmelen

Medelvindhastigheten vid Fagerholm var i somras 5,5 m/s, mot det normala 4,5 m/s. Vid mätningsstationen i Artukais i Åbo brukar det sommartid blåsa i genomsnitt 2,7 m /s. I sommar har det blåst 3,1 m/s.

- Ser man till medelvindhastigheten har det i Åboland blåst lite kraftigare än vanligt. Skillnaden är ändå inte jättestor, konstaterar Karlsson då hon granskar siffrorna.

Det som ändå skiljer sig tydligt från tidigare år är att antalet helt vindstilla dagar under sommaren inte i år blev särskilt många.

- Det beror på att det inte förekom längre tider av högtryck under sommaren. Vädret har dominerats rätt mycket av lågtryck, förklarar Karlsson.

Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån.
Högtryck innebär ofta klara, soliga dagar med lite vind medan lågtryck kommer med kraftigare vindar. Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån. Bild: Mostphotos mete,fiske,sommar,Flöte

Högtryck medför ofta svaga vindar och klart och soligt väder. Lågtryck medför i sin tur ofta kraftigare vindar.

Känslan av att det blåst mycket förstärks av att de lugna helt vindstilla dagarna varit så få. I juni blåste det också en hel del från nordväst.

- Nordvästliga vinden känns ofta ganska mycket kallare och det har säkert bidragit till känslan av att det blåst en hel del, tror Karlsson.

Vindmätare.
Vindmätare. Bild: YLE/Rolf Granqvist vindstyrka

I landets södra och mellersta del var sommaren också ovanligt sval och det har också gjort att vindarna känts råare än annars.

På frågan hur väl Meteorologiska institutet har lyckades med sina vindprognoser under sommaren svarar Karlsson att man lyckats hyfsat väl.

- Överlag har våra vindprognoser i sommar i Åbo stämt rätt så bra överens med observationerna.

Lågtrycksområden gör det ändå svårt att uppskatta vindhastigheter och vindriktningar.

- En till två dagar framåt går det att uppskatta vindarna någorlunda bra men längre framåt blir det betydligt svårare beroende på att vindarna påverkas av om lågtycket rör sig ens lite i en annan riktning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland