Hoppa till huvudinnehåll

Straffavgift inom dagvården minskade oanmäld frånvaro i Vasa

Barn krattar höstlöv.
Barn krattar höstlöv. Bild: Yle/Stefan Paavola daghem

Den här sommaren har kommunerna kunnat kräva en avgift av föräldrar som reserverat dagvårdsplats åt sina barn men inte använt den. I Vasa har avgiften gett önskat resultat, men också arg respons.

Den här sommaren fick ett 50-tal familjer i Vasa en faktura för dagvård som reserverats men inte använts.

I Vasa uppbar man en extra avgift på halva dagvårdsavgiften om barnet oanmält uteblev från dagis någon gång mellan midsommar och den sista juli.

Rejält minskad frånvaro

Merja Martin, servicechef inom dagvården, säger att den nya avgiften har lett till respons av olika slag.

- En del var riktigt arga när räkningen kom. En del frågade bara vad det var för en avgift och en del medgav att de får skylla sig själva som inte läst reglerna.

För Vasa stad har den nya avgiften lett till önskat resultat.

- Tidigare har 30 procent av reservdagvårdsplatserna blivit oanvända varje sommar. Nu var siffran mycket, mycket mindre.

Familjerna har reserverat dagvård för säkerhets skull

Merja Martin har inga exakta siffror på hur stor den oanmälda frånvaron var den här sommaren men säger att den nya lagen helt klart förbättrat läget.

- Vi har försökt på olika sätt att minska mängden barn som uteblir från reserverad dagvård på somrarna, men det har inte gett resultat tidigare.

Enligt Martin har det största problemet varit att familjerna har reserverat dagvård för hela sommaren för säkerhets skull.

Samma regler inför höstlovet

Nu i dagarna har det skickats ut en förfrågan till föräldrarna om dagvårdsbehovet under höstlovet i oktober.

Under höstlovet är en stor del av daghemmen stängda och då gäller samma regler som under sommarsemestrarna.

Om man alltså reserverar dagvård under höstlovet men inte annullerar platsen skriftligt inom utsatt tid uppbär staden normal månadsavgift plus hälften av den normala månadsavgiften i extra avgift.

Servicechef Merja Martin vill ogärna kalla avgiften för straffavgift utan talar hellre om en avgift för oanvänd dagvård.

Servicechef Merja Martin väntar på att det nya skiftdaghemmet ska bli klart. Daghemmet kommer att ge barnen en mer hemlik miljö.
Merja Martin. Servicechef Merja Martin väntar på att det nya skiftdaghemmet ska bli klart. Daghemmet kommer att ge barnen en mer hemlik miljö. Bild: YLE/Elisa Makarevitch verket för småbarnsfostran

- Så här fungerar det ju också hos läkaren, tandläkaren och så vidare. Och det är ju inte bara Vasa som lagen gäller utan hela Finland.

Oklart vad som gäller vid sjukdom

Martin påpekar att det kostar mycket pengar att reservera mat och personal i onödan och det är det man vill komma ifrån med den extra avgiften.

Lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken innehåller ändå oklarheter.

Det finns ingen paragraf om att man kan annullera reservplatsen utan extra avgift om det sker något oförutsägbart i behovet av dagvård under lovtider.

Vad händer om föräldern eller barnet insjuknar under lovet och reservplatsen inte används?

Plastleksaker vid sandlåda.
Plastleksaker vid sandlåda. Bild: Yle/Lotta Sundström dagvård,daghem,Dagisbarn,dagis,Sandlåda,lekparker,barnskydd,barnskyddslag

- Det är lite svårt att säga eftersom lagen inte tar upp orsaker till oanvänd dagvård. Men handlar det till exempel om sjukdomsfall kan man alltid diskutera saken i efterhand. Sjukdom kan man ju inte förutse.

Men det finns alltså ingen praxis för det här i nuläget?

- Nej, det diskuteras från fall till fall. Men huvudregeln är att det blir en extra avgift ifall man inte använder den plats man reserverat.

Daghemmet Skogsgläntan i Ekenäs.
Daghemmet Skogsgläntan i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborg,Ekenäs,daghem,skogsgläntan

Lönar det sig alltså att föra barnet till reservvården om man själv är sjuk bara för att inte riskera en extra avgift?

- Det är svårt att säga. Ifall det nu är riktigt allvarligt så kan man diskutera med oss. Om det handlar om förkylning så är det lite på gränsen. Jag kan inte säga allmänt hur man ska göra.

"Alla läser infobrev på olika sätt"

Det är stadens avdelning för småbarnspedagogik som har ansvar för att informera vårdnadshavarna om de regler som gäller dagvårdsavgifterna.

Merja Martin säger att man från stadens sida har informerat föräldrarna om vad som gäller i flera repriser.

- När den nya lagen trädde i kraft den 1 mars gjordes nya dagvårdsbeslut för alla barn. Då skickade vi infobrev om nya klientavgifter. Föräldrarna har också skrivit under avtal för lovtider och där står den här informationen. Men det är svårt att skriva informationsbrev för alla läser dem så olika.

Otydlig formulering i höstens infobrev

I brevet som skickades till familjerna inför sommaren stod det att halva dagvårdsavgiften tas ut i extra avgift om barnet uteblir från reservdagvård som reserverats för barnet.

I brevet som skickats ut inför höstlovet talas det däremot bara om "en avgift enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken".

Varför är det så otydligt formulerat i det nya brevet?

- Vi har förkortat informationen lite inför höstlovet för att allt inte ryms på formuläret.

Barn äter en smörgås på ett daghem.
Barn äter en smörgås på ett daghem. Bild: Yle/Sofi Nordmyr mellanmål,bröd,barn (familjemedlemmar),daghem,Förskola,smörgås

Är det något du tycker att man kunde förbättra i informationsgången till föräldrarna?

- Jag skulle önska att de skulle läsa den information vi skickar ut och ställa eventuella frågor redan på förhand. Man får gärna ta kontakt.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten