Hoppa till huvudinnehåll

Tvärminne forskningsstation fyller 115 år

Tvärminne förr
På en vägg i huvudbyggnaden finns en Tvärminnebild från förr. Bilden är tagen av Pertti Uotila. Tvärminne förr Bild: Pertti Uotila Tvärminne,fotografier,Västnyland,Hangö

Sedan år 1902 har forskare tagit sig ut till Tvärminne för att studera miljön i Östersjön.

Det praktiska arbetet i laboratorierna kan exempelvis gå ut på att väga och mäta sjögräs och sedan räkna antalet smådjur i gräset.

Tvärminne zoologiska station är en del av Helsingfors universitet.

Havet i fokus

Tyngdpunkten för forskningsarbetet ligger på naturens mångfald, havets ekosystem och människans påverkan på havet.

Brygga och båt.
Forskare åker ut till havs med fältstationens båtar. Brygga och båt. Tvärminne,tvärminne zoologiska forskningsstation

Tvärminne och dess läge är ett perfekt ställe för just forskning och fältarbete, säger forskningskoordinator Joanna Norkko.

- Det här stället grundades just för att en professor sökte det perfekta stället för att starta en fältstation. Han ville ju förstås ha ett ställe där havet finns nära inpå och ett ställe som omringas av olika miljöer. Här finns skärgård, öppet hav, vassvikar och lerbottnar.

person med behållare i båt
Forskare åker ut och tar sina prover för att sedan kunna analysera dem. person med behållare i båt Bild: Yle/Monica Slotte plankton,havsforskning,Helsingfors universitet,alger,tobias tamelander
prover analyseras i laboratorium
Algprover av olika slag analyseras i laboratoriet. prover analyseras i laboratorium Bild: Yle/Monica Slotte plankton,havsforskning,Helsingfors universitet,alger,tvärminne zoologiska station

Mannen bakom fältstationerna är Johan Axel Palmén som var professor i zoologi vid Helsingfors universitet.

Joanna Norkko
Joanna Norkko är forskningskoordinator. Joanna Norkko Tvärminne,Västnyland,tvärminne zoologiska station

Den fasta personalen på Tvärminne zoologiska station består av runt 20 personer. I Tvärminne finns också 10-15 forskare som jobbar året om på extern finansiering.

Tvärminne zoologiska station.
Den gula byggnaden är den äldsta på tomten. Tvärminne zoologiska station. Bild: Yle/Tove Virta tvärminne

Mellan 200 och 300 forskare rör sig dessutom på fältstationen. En del stannar bara en dag medan andra blir en längre tid i Tvärminne.

Tvärminne
De flesta byggnaderna på området är från 1970-talet. Tvärminne Bild: Christoffer Westerlund Tvärminne,Hangö,Västnyland,tvärminne zoologiska station

Jubileumsåret till ära håller forskningsstationen öppet hus den 16 september. Då har allmänheten möjlighet att bekanta sig med forskningsarbetet i Tvärminne.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland