Hoppa till huvudinnehåll

Viktigt att agera rätt vid viltolyckor

Jaktchef Stefan Pellas visar hur varning för viltolycka-skylten ser ut.
Jaktchef Stefan Pellas visar hur varning för viltolycka-skylten ser ut. Jaktchef Stefan Pellas visar hur varning för viltolycka-skylten ser ut. Bild: Yle /Pia Lagus Österbotten,jaktchef

Ha alltid Viltcentralens varningsmärke tillhands i bilen. Det uppmanar jaktchef Stefan Pellas alla bilister som rör sig ute i höstmörkret.

Det är vars och ens skyldighet att larma nödcentralen ifall olyckan är framme. Genom att märka ut kollisionsplatsen underlättas eftersökningsarbetet.

- Fjolårskalvarna vet inte riktigt vart de skall ta vägen. Korna kan vara agressiva och det är en ny brunstsäsong på gång. Därför rör hjortdjuren på sig extra mycket nu under hösten, säger jaktchef Stefan Pellas vid Finlands viltcentral, Kust-Österbotten.

- Det gäller att vara väldigt uppmärksam på vad som händer vid vägrenen och ge akt på trafikmärken som varnar för hjortdjur, säger Pellas.

En stor älgtjur med horn står vid ett träd och tuggar på blad.
En stor älgtjur med horn står vid ett träd och tuggar på blad. Bild: Mostphotos älg,Älgar,älgtjur

Viktigt att märka ut olycksplatsen

Viltcentralens webbplats finns instruktioner för hur man skall agera ifall olyckan är framme. Där kan man också printa ut ett varningsmärke som används för att märka ut kollisionsplatsen.

- Man fäster märket vid vägrenen för att visa var olyckan skett, säger Pellas.

- Det är viktigt att man alltid anmäler olyckan till nödcentralen så att ett eftersökningsekipage kan spåra upp och avliva ett skadat djur.

- Man kan gärna använda 112-appen så får nödcentralen den exakta positionen.

Delar av 112-appens logo
112-appen underlättar räddningsarbetet vid olyckor. Delar av 112-appens logo koordinater,112-app

Alla olyckor rapporteras inte

Trots att djuret fått till synes bara lindriga skador och springer iväg till skogs så kan det ändå vara svårt skadat.

- Tyvärr kommer det fram bland annat i älgjakten att man råkar på djur som blivit påkörda. Olyckor som inte blivit rapporterade. De här djuren kan ha haft mycket lidande och ibland påträffas de döda, säger Stefan Pellas.

Stör inte eftersökningarna

Det är också viktigt att man inte på egen hand går för att söka efter djuret. Onödiga fotspår försämrar möjligheterna för eftersökningshundarna att hitta det skadade viltet.

I Österbotten finns ett antal hundföreningar som utbildar eftersökningshundar. Hundarna används både vid viltolyckor och i samband med jakt.

- Här uppmanar jag alla att ha god kontakt till de här hundföreningarna eftersom de har skolade hundar som är duktiga på sitt jobb. Det är nog hundarna som genom sina goda nosar och öron bäst kan reda ut sådana här situationer, säger Pellas.

Varna medtrafikanter

Ifall du är inblandad i en viltolycka är det också din skyldighet att varna dina medtrafikanter. Sätt på varningsblinkers och placera ut varningstriangeln på lämpligt avstånd.

Det gäller också att sänka farten och vara uppmärksam ifall du märker att eftersökningsarbete pågår.

Träd och sly röjs vid riksväg 8 för att förbättra sikten.
Tidigare i år röjde man träd och sly längs riksväg 8 mellan Vassorfjärden och Kärklax för att förbättra sikten och minska risken för älgkrockar. Träd och sly röjs vid riksväg 8 för att förbättra sikten. Bild: Yle/Jukka Tyni Avverkning,riksväg 8

- Många som deltagit i eftersökningsarbete har berättat att de är väldigt rädda att röra sig i synnerhet på Riksåttan eftersom bilisterna kör så fruktansvärt hårt, säger Stefan Pellas.

- Genom att agera rätt vid en vilolycka gör vi det bästa för både våra medtrafikanter och de krockskadade djuren som ju lider och känner smärta precis lika mycket som vilket djur som helst.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten