Hoppa till huvudinnehåll

"Bästa äldre sossar, lyssna på oss!"

Rebecca Åkers fotograferad vid Yle i Vasa
Finlands svenska unga socialdemokraters ordförande Rebecca Åkers. Rebecca Åkers fotograferad vid Yle i Vasa Bild: Magnus Hansén rebecca åkers

Helsingfors stadsfullmäktigeledamot Maija Anttila, 74, vädjar i Ilta-Sanomat (11.09.17) till de unga i partiet att ta över fort för att få en ändring på de dystra socialdemokratiska tiderna just nu.

Med gallupsiffror på 15,9 procent och en ordförande som klagar på knivar i ryggen borde något ske. Många andra äldre socialdemokrater verkar hålla med om det.

- Intressant med tanke på att det mesta vi unga i partistyrelsen föreslår oftast får ett väldigt svalt bemötande hos partiet, kontrar unga socialdemokraten Rebecca Åkers, 22 år och ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater.

Vissa motioner kan gå igenom men då i en väldigt urvattnad form. Att inte bli tagen på allvar känns ju inte så bra, säger Åkers och jämför med De Gröna som nog låter de unga medlemmarna komma fram, inte minst i deras ordförandeval.

- Flera av kandidaterna var unga och Aalto som valdes är ju inte direkt gammal han heller. Hela profilen hos De Gröna känns ung och attraktiv i jämförelse med den hos Sdp, slår Åkers fast.

För mycket fokus på gammalt facktänk

När Åkers frågat runt har många uppgett att Sdp känns gammaldags. Det är för mycket fokus på fackföreningsrörelsen och partiet upplevs inte förstå dagens arbetsmarknad.

- Att vi inom Sdp ännu tror att allt ska vara som på 70-talet. Men så är det nog inte, menar Åkers och hänvisar till partiprogrammet.

Socialdemokratiska offentliga känsloyttringar som ordförande Antti Rinnes prat om knivar i ryggen eller Martti Ahtisaari om hur han övergett partiet tycker Rebecca Åkers är mycket beklagliga:
- Oprofessionellt. Men är det nu känslan man har så.

Och visst finns det konstruktiva inlägg av äldre distingerade sossar också; europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari föreslår att partiet skulle behöva "en ny idé" (IS 11.09.17).

Rädda välfärdsstaten kunde isåfall vara en sådan, om Åkers får föreslå.

Sdp:s gallupstöd "ganska värdelöst"

Yles senaste undersökning gav Sdp ett stöd på 15,9 % och det är oförsvarbart lågt.

- Vi har bara gått neråt och neråt. Vi borde ju ha vunnit kommunalvalet istället, tänker Finlands svenska unga socialdemokraters ordförande Rebecca Åkers. Något måste förändras, bland annat hur vi tar ställning till saker.

När Sdp backar upp något dyker genast någon annan upp och gör det mer politiskt trovärdigt, beskriver Åkers. Och dit går ju väljarna i så fall.

Ordförande Antti Rinne har demokratiskt förtroende och ska sitta kvar, tycker Åkers. Men hon efterlyser mer ansvar av honom kring den posten.

Och mindre konstiga talkon.

 • Man hittad efter sökoperation i Nagu

  Mannen eftersöktes i fem timmar.

  Under natten till måndagen har en sökoperation genomförts i Nagu. Anledningen till det var att en man i 50-årsåldern var försvunnen. Mannen har nu hittats välbehållen.

 • Trots protesterna – Penguins på väg till Vita huset

  "Great team" skrev Donald Trump på Twitter som reaktion.

  President Donald Trump är på kollisionskurs med idrottsfolket i USA. Hans retorik har rört upp känslor bland annat inom basket och amerikansk fotboll, men protesterna till trots kommer NHL-mästarna Pittsburgh Penguins att besöka Vita huset.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Samhälle